În direct de la Londra - recitalul violoncelistului Andrei Ioniță
La început de săptămână vă invităm să ascultați recitalul unuia dintre cei mai valoroși violonceliști ai momentului: Andrei Ioniță. El cântă luni, 28 noiembrie 2022, de la ora 15.00, la Wigmore Hall din Londra. Un nou Concert de 5 stele la Radio România Muzical.
În cazul în care unii dintre voi sunteți mirați de ora la care începe acest recital (ora 13.00 a Londrei), aflați că este vorba despre o serie intitulată Lunchtime concerts, pe care postul BBC3 o organizează de ani de zile la Wigmore Hall din capitala engleză; de altfel Radio România Muzical preia de mulți ani în direct o parte din aceste recitaluri. Ele aduc în fața publicului atât muzicieni consacrați, deja faimoși pe plan internațional, cât și artiști (mai) tineri, care au făcut sau fac parte din programul de promovare BBC New Generation Artists.
Andrei Ioniță a fost și el Artist al noii generații, vreme de doi ani, din 2016 și până în 2018 având posibilitatea să concerteze în compania ansamblurilor BBC (BBC Philharmonic Orchestra, Bournemouth Symphony Orchestra, Royal Scottish National Orchestra și Royal Philharmonic Orchestra) și să realizeze înregistrări în studiourile postului englez de radio. Iar acest recital al lui de la Wigmore Hall nu reprezintă un debut, violoncelistul fiind invitat și cu alte ocazii în celebra sală de concerte de la Londra.
De data aceasta Andrei Ioniță cântă cu pianista Naoko Sonoda, artista în compania căreia poate fi foarte des urmărit în ultimii ani. Ei interpretează opusuri semnate de doi dintre marii compozitori ai școlii vieneze (prima și a doua), precum și o creație din repertoriul muzicii engleze. Pe afiș sunt înscrise, așadar, Sonata op. 102 nr. 1 în do major de Ludwig van Beethoven, Trei piese mici op. 11 de Anton Webern și Sonata op. 65 în do major de Benjamin Britten.
Recitalul va fi unul de mică întindere, așa încât în spațiul emisiunii Concerte de 5 stele vă invit să ascultați, după încheierea transmisiunii directe de la Londra, înregistrarea unei seri în care Andrei Ioniță a fost solist - Concertul susținut în 20 mai 2022 de Orchestra Simfonică Națională a Radiodifuziunii Bulgare, la Sala Bulgaria din Sofia. Andrei Ioniță a cântat cu acel prilej partitura solistică a Concertului op. 104 în si minor pentru violoncel și orchestră de Antonín Dvoűák. Orchestra a cântat, în aceeași seară, și Opt dansuri rusești op. 58 de Anatoly Lyadov și Dans Triptic de Georgi Andreev. La pupitrul dirijoral se afla Mark Kadin.
Andrei Ioniță, născut la București în 1994, a studiat inițial violoncelul cu Ani-Marie Paladi, apoi cu prof. Jens Peter Maintz la Universitatea de Arte (UdK) din Berlin. În 2015, Ioniță a câștigat medalia de aur la Concursul Ceaikovski, o performanță fără precedent pentru un muzician român în acest context. Tânărul artist era deja laureat al concursurilor ARD, Hachaturian și Feuermann. Andrei Ioniță cântă la un violoncel construit în Brescia, Italia, de Giovanni Battista Rogeri în 1671, un instrument împrumutat muzicianului de Deutsche Stiftung Musikleben, fundație al cărei bursier este.
Andrei Ioniță a colaborat cu o rețea extinsă de orchestre europene, printre care Filarmonicile din München și Dresda, Orchestra Simfonică Germană, Orchestre National de Belgique, Orchestra Filarmonicii Cehe. De asemenea, în stagiunea 2019-2020 el a fost "Artist în rezidență" al Orchestrei Simfonice din Hamburg. Angajamentele sale l-au condus în turnee prin SUA, unde a concertat cu Orchestra Națională de Tineret a României, Orchestrele Simfonice din Detroit, San Diego și Grand Rapids. De-a lungul carierei sale, a lucrat împreună cu dirijori celebri precum Cristian Macelaru, Sylvain Cambreling, Kent Nagano, Omer Meir Wellber, John Storgårds, Joanna Mallwitz și Ruth Reinhardt. Talentul excepțional al lui Andrei Ioniță face din el un interpret de muzică de cameră versatil și căutat. În concertele sale își unește forțele cu Martha Argerich, Christian Tetzlaff, Sergei Babayan și Steven Isserlis, printre alții. Este deseori invitat la concerte și festivaluri de talie mondială în cadrul lumii muzicii clasice. Printre cele mai importante momente ale stagiunii 2022/2023 se numără concertele cu Gewandhausorchester Leipzig și Orchestra Simfonică din Chicago, ambele dirijate de Herbert Blomstedt. O altă particularitate a sezonului este numirea lui Ioniță ca "Artist în rezidență" la Timișoara, una dintre capitalele culturale ale Europei în anul 2023.