În direct de la Londra - deschiderea Festivalului BBC Proms

Unul dintre cele mai importante evenimente din lumea muzicii clasice este Festivalul BBC Proms, cu o tradiție ce a început în anul 1895. Festivalul a fost fondat de dirijorul Henry Wood și de Robert Newman, managerul de atunci al Queen's Hall, George Cathcart, un medic înstărit, fiind sponsorul primei ediții. Concertele de promenadă, în care publicul putea asculta muzică și se putea plimba în același timp, nu erau o invenție a acestui trio de oameni; evenimente similare avuseseră loc deja în anii 1840 în Franța, precum și la Londra, la Covent Garden, în 1878 și 1879. Noutatea consta în amploarea festivalului, derulat timp de mai multe săptămâni. Dorința lui Wood era să aducă în fața ascultătorilor cele mai frumoase opusuri de muzică clasică și să atragă, astfel, public nou către muzica clasică. Biletele mai ieftine au atras mulțimile la Queen's Hall din Langham Place (distrus ulterior în timpul războiului, în 1941). Fumatul și băutura erau permise și existau standuri cu înghețată, trabucuri, flori și chiar o fântână.

În 2022 Prima noapte de festival (First Night of the BBC Proms) are loc vineri, 15 iulie, iar Ultima noapte (Last Night of the Proms) în 10 septembrie, marcând finalul celor opt săptămâni de concerte, conferințe, workshop-uri și evenimente concepute pentru familii. Din 1941 Festivalul are loc la Royal Albert Hall din Londra.

Printre invitații ediției din acest an se numără violonista Patricia Kopatchinskaja, pianistul Leif Ove Andsnes, soprana Lise Davidsen și violoncelistul Sheku Kanneh-Mason.

Anul acesta Festivalul BBC Proms se deschide cu Recviemul de Giuseppe Verdi.

Finlandezul Sakari Oramo conduce Orchestra Simfonică BBC (al cărei dirijor șef este), Corul BBC, Corul Crouch End Festival și soliștii, într-o primă seară ce se anunță spectaculoasă. Pe scenă se vor afla, în calitate de soliști, câteva dintre noile staruri ale lumii lirice: tenorul David Junghoon Kim (tenorul Freddie De Tommaso, care ar fi trebuit să cânte inițial a trebuit să se retragă, după ce a s-a îmbolnăvit de covid), soprana Masabane Cecilia Rangwanasha (câștigătoarea Song Prize în cadrul ediției din 2021 a competiției BBC Cardiff Singer of the World), mezzo-soprana Jennifer Johnston și bas-baritonul Kihwan Sim.

Messa da Requiem de Verdi a fost, inițial, o singură mișcare, Libera me, compusă în 1868 ca parte a unui Recviem în memoria lui Rossini, scris de mai mulți compozitori italieni. Proiectul, inițiat chiar de Verdi, a fost finalizat, însă această Messa per Rossini nu a mai fost prezentată publicului la momentul stabilit (prima ei audiție având loc abia în 1988). În 1873, însă, moartea marelui scriitor italian Alessandro Manzoni l-a inspirat pe Verdi să refacă Libera me și să o extindă pentru a finaliza propria sa punere în scenă muzicală la scară largă a Missei de Requiem, dedicată memoriei lui Manzoni. Messa da Requiem a avut premiera la Biserica San Marco din Milano în 1874, dirijată de Verdi. Printre soliști s-au numărat soprana Teresa Stolz și mezzosoprana Maria Waldmann, care s-au remarcat mai târziu pentru interpretările lor în rolurile Aida și Amneris. O a doua reprezentație a urmat câteva zile mai târziu, la Teatrul alla Scala din Milano. Messa da Requiem a fost iubită imediat de public și este și astăzi una dintre cel mai frecvent interpretate partituri vocal-simfonice din secolul al XIX-lea. Muzica îmbină măreția religioasă cu dramatismul și pasiunea operei și conține scriituri muzicale rafinate atât pentru cor, cât și pentru soliști și ocrhestră. Se remarcă prin profunzimea și varietatea sa emoțională, care se manifestă, de exemplu, în teroarea din "Dies Irae", în demnitatea durerosului "Lacrimosa", în implorarea anxioasă din "Libera me" și în entuziastul "Sanctus".


Ascultăm această impresionantă creație verdiană vineri, 15 iulie 2022, de la ora 21.30, în direct de la Londra, la Scena europeană.



Irina Cristina Vasilescu