În direct de la Belfast, Beethoven și Ceaikovski – cu tânărul dirijor Rafael Payare
Din nou la România Muzical, în direct, programul propus de Rafael Payare este unul mai puțin convențional. Cu atât mai interesant de urmărit (mai ales pentru noi) este concretizarea sa sonoră din partea unei orchestre care va aniversa în curând o jumătate de veac de existență și care – la începuturile sale – a avut ca dirijori personalități ilustrând școala muzicală românească: Sergiu Comissiona (din 1967) și Edgar Cosma (care i-a urmat, din 1969, timp de 5 ani).
Doi dintre compozitorii cei mai îndrăgiți ai tânărului dirijor Rafael Payare figurează în programul Orchestrei ”Ulster” din Belfast, un concert care continuă ciclul Beethoven propus de acest tânăr dirijor venezuelean în plină ascensiune a carierei. Dacă prima parte a serii este consacrată unui peisaj stilistic mai degrabă clasic – Uvertura ”Egmont” și prima simfonie a ”Titanului de la Bonn” - cea de a doua este dedicată romantismului, cu trimiteri spre alte genuri componistice ilustrate prin opusuri de Piotr Ilici Ceaikovski: teatrul liric și spectaculozitatea concertistică.
Echilibru și construcție riguroasă – tablou beethovenian cu unele accente ale dramaturgiei simfonice și apoi patos emoțional și bravură, elan și impetuozitate tinerească scânteietoare în pagina de deschidere a operei ”Dama de pică” urmată de un autentic șlagăr al repertoriului violonistic: Concertul în Re major de Ceaikovski. Este de presupus că mobilizarea ansamblului va fi cu atât mai pregnantă, căci solistul serii este chiar concert-maestrul orchestrei ”Ulster”: Tamas Kocsis. Violonistul originar din Budapesta a trăit un timp și în Statele Unite și este mândrul deținător al unei viori destul de rare, datată de Samuel Nemessayi în 1877 (nu se păstrează decât 24 de instrumente care poartă această semnătură).
In direct: un tânăr dirijor din Venezuela, un solist originar din Ungaria, o orchestră din Irlanda de Nord (a cărei calitate a fost în ultima perioadă confirmată de numeroase transmisiuni directe și înregistrări difuzate de BBC), opusuri reflectând clasicismul (vienez) și romantismul rus – iată ingrediente mai puțin cunoscute dar și unele foarte familiare care să vă indemne să urmăriți Scena europeană, miercuri 8 aprilie, de la 21,45.