ÎN DIRECT - Capriccio de Richard Strauss din Festivalul de la Salzburg

"Capriccio" de Richard Strauss, operă renumită pentru profunzimea sa intelectuală și frumusețea muzicală, este prezentă pe scena Festivalului de la Salzburg în 26 iulie 2024. Puteți asculta această creație unică, adesea considerată testamentul liric al lui Strauss, în transmisiune directă la Radio România Muzical, de la ora 20.00. Partitura sondează o dezbatere atemporală: ce anume primează într-o operă - muzica sau cuvintele? Derulată într-un salon parizian din secolul al XVIII-lea, narațiunea se învârte în jurul contesei Madeleine, care este curtată atât de un poet, cât și de un compozitor, fiecare concurând pentru favorurile ei prin intermediul respectivelor lor arte.

La Salzburg opera este interpretată în versiune de concert, beneficiind de o distribuție foarte valoroasă, condusă de soprana Elsa Dreisig în rolul contesei. Dreisig, aclamată pentru vocea sa luminoasă și interpretările emoționante, este de așteptat să aducă nuanță și profunzime rolului Madeleine, în care debutează, cu acest prilej. Alături de ea sunt baritonul Bo Skovhus în rolul contelui, fratele ei, tenorul Sebastian Kohlhepp în rolul lui Flamand, muzicianul, și baritonul german de origine română Konstantin Krimmel în rolul lui Olivier, poetul. Din distribuție mai fac parte basul Mika Kares în rolul directorului de teatru La Roche, mezzo-soprana Ève-Maud Hubeaux în rolul actriței Clairon și tenorul Jörg Schneider în rolul domnului Taupe. În alte roluri, mai mici, vor evolua soprana Tuuli Takala în rolul Cântăreței italiene, alături de tenorul Josh Lovell în rolul Tenorului italian și de basul Torben Juergens în rolul Major-Domo. Soliștii cântă în compania Orchestrei Filarmonicii din Viena, sub bagheta dirijorului Christian Thielemann. Vom asculta, cu această ocazie, și emoționanta "Mondscheinmusik" ("Muzică în lumina lunii") și monologul final reflexiv al contesei, pe care Strauss însuși l-a considerat o încheiere potrivită a carierei sale în sfera artei lirice.

Richard Strauss a compus "Capriccio" într-o perioadă istorică tumultoasă, între 1940 și 1941, pe fundalul celui de-al Doilea Război Mondial. Ideea operei a pornit de la scriitorul Stefan Zweig, prieten al compozitorului, care a sugerat subiectul partiturii; Strauss, un compozitor deja consacrat, a fost atras de concept și l-a dezvoltat. La realizarea libretului Strauss a colaborat cu Clemens Krauss, textul împletind inteligent discuțiile intelectuale cu conflictele personale ale personajelor. Compozitorul a privit "Capriccio" ca pe o încununare a explorării sale de o viață a formei de operă, îmbinând dialogul sofisticat cu orchestrația sa luxuriantă caracteristică. "Capriccio" are un singur act, un format care îi sporește caracterul conversațional și intim. Dialogul operei este bogat în referințe la tradițiile lirice anterioare și prezintă numeroase elemente meta-teatrale, precum o piesă în piesă. Structura sa permite o îmbinare fluidă între recitativ și arioso, subliniind dezbaterea conversațională. "Capriccio" a avut premiera pe 28 octombrie 1942, la Nationaltheater din München. În ciuda circumstanțelor dificile ale creării și premierei sale în timpul războiului, opera a fost bine primită, fiind apreciată pentru profunzimea sa intelectuală și eleganța sa muzicală. De-a lungul anilor, opera și-a câștigat un loc respectat în repertoriul liric, rămânând una dintre favoritele publicului și ale interpreților, celebrată pentru abordarea unică a interacțiunii dintre muzică și text și pentru capacitatea sa de a provoca gândirea, oferind în același timp experiențe muzicale sublime.



Irina Cristina Vasilescu