Gala laureaților ediției 2016 a concursului internațional 'Concertino Praga' în direct din capitala Cehiei
Din nou școala muzicală românească figurează pe afișul Galei laureaților "Concertino Praga", de această dată prin intermediul violoncelistului Cornelius Zirbo, deținătorul premiului II la competiția violonceliștilor. Pe lista celor evidențiați de juriul alcătuit din 7 reprezentanți ai Cehiei, Ungariei, Irlandei, Germaniei și Rusiei apare - în această ediție a concursului - și tânăra violonistă Mălina Ciobanu, distinsă cu mențiune.
Pe podiumul sălii Rudolfinum vor fi soliști tineri sub 18 ani din Rusia, Cehia, Canada și România - premianții competiției organizate în 2016 la pian, chitară clasică, vioară și violoncel, la care au participat - în total - 29 de muzicieni selectați de radiodifuziunile naționale membre ale Uniunii Europene de Radio. Inregistrările camerale "anonime"ale acestor instrumentiști aflați perioada lor de formare artistică au fost evaluate de juriul internațional la începutul anului, stabilindu-se ierarhia pe baza căreia este apoi organizată Gala Concursului, cea pe care Uniunea Europeană de Radio o transmite în direct.
Manifestarea la care Radio România Muzical vă face părtași este și televizată, desfășurându-se într-una dintre sălile de concert europene de mare prestigiu: Rudolfinum, cu o istorie remarcabilă jalonată de celebritățile care au evoluat pe această scenă pe parcusul celor peste 130 de ani, de când a fost inaugurată. Sala Mare - cea care îi va găzdui și pe tinerii laureați ai acestei gale - poartă numele lui Antonin Dvorak, marele compozitor ceh care a dirijat aici, în 1896 primul concert al Orchestrei Filarmonicii din Praga...
La o jumătate de secol de la prima sa ediție, Concertino Praga păstrează tradiția: tinerii premiați vor interpreta pagini concertante, gala oferindu-le astfel șansa unei noi etape de pregătire, de confruntare cu repertoriul instrumentului lor, de colaborare cu o baghetă dirijorală (în compania colectivului simfonic al Radiodifuziunii Cehe, aflat sub conducerea lui Libor Pesek) și - nu în ultimul rând - cu emoțiile acestei ipostaze solistice.
Universul romantic domină opțiunille tinerilor protagoniști al galei din 2016, o gală care oferă publicului și auditoriului de radio on air și on line și prilejul de a-l reasculta și pe marele câștigător al ediției din 2013 (anul în care competiția a avut aceleași categorii instrumentale) - pianistul rus Victor Maslov.
Tinerețea la rampa afirmării internaționale: emoții și perspective pentru viitor, o seară cu multiple semnificații pentru cei de pe scena de la Praga, dar și pentru care pot fi martorii unor repere în devenirea, în ascensiunea unor muzicieni care vor fi, sperăm, certitudini ale stagiunilor ce vor veni...
Vă așteptăm vineri 10 iunie, de la 20, la această Scenă europeană a prezentului, cu evidente sugestii pentru viitor!