Festivalul de la Salzburg, ediția 2020, la Concerte de 5 stele
Inițiatorii Festivalului de la Salzburg au fost: poetul și dramaturgul Hugo von Hofmannsthal, compozitorul Richard Strauss, designerul Alfred Roller, dirijorul Franz Schalk și intendantul Teatrului din Berlin - Max Reinhardt. Inițial aceștia și-au dorit să aducă un omagiu nemuritorului Wolfgang Amadeus Mozart, născut în acest minunat oraș austriac. Ca locuri de desfășurare au fost alese Piața și Catedrala, Casa Mozart, Sala de concert a Teatrului și ceva mai târziu Großes Festspielhaus. Așa a luat ființă unul dintre cele mai importante festivaluri de operă, dramă și concerte.
Repere ale Festivalului de la Salzburg
În 1922, a fost prezentată prima producție lirică - "Don Giovanni", cu Richard Tauber printre protagoniști și cu Richard Strauss la pupitrul dirijoral. Apoi, de-a lungul anilor, în lunile iulie-august, au fost invitate nenumărate personalități cum ar fi binecunoscuta familie Trapp, care a fost sursa de inspirație pentru minunatul film muzical "Sunetul muzicii", renumiții dirijori Arturo Toscanini, Bruno Walter, Herbert van Karajan, care din 1956 a fost și director artistic al festivalului, dar și starurile artei lirice precum Plácido Domingo, Francesco Meli, Anna Netrebko, Diana Haller, Cecilia Bartoli … și mulți alții.
În 2006, pentru a sărbători cei 250 de ani de la nașterea mareluui compozitor Wolfgang Amadeus Mozart, au fost montate 22 dintre operele sale, inclusic cele neterminate.
Prezențe românești
Din 2008, s-a înființat și Salzburg Festival Young Singers Project, la care au participat și câțiva artiști români, cum ar fi bas-baritonul Zoltan Nagy și basul Ioan Ovidiu Stancu iar dintre cei consacrați au fost prezenți soprana Elena Moșuc și Cvartetul Belcea.
2020 - 100 de ani de existență
Pe parcursul celor 100 de ani de existență, Salzburger Festspiele, a trecut prin numeroase situații, unele neprevăzute. Dar, de fiecare dată organizatorii, au reușit să găsească soluțiile cele mai bune pentru a continua desfășurarea acestui mare eveniment cultural.
În 2020, criza medicală mondială a afectat și programul pregătit special de organizatori pentru a marca împlinirea celor 100 de ani de existență. În contextul amintit, organizatorii și-au amintit de moto-ul unuia dintre inițiatorii Festivalului de la Salzburg, Max Reinhardt: "numai artele pot reconcilia oamenii… arta nu este decor ci conferă sens vieții". Așa că, ediția aniversară nu a fost anulată ci doar modificată și scurtată la 30 de zile, între 1-30 august 2020. Printre participanți s-au numărat Orchestra "Mozarteum" din Salzburg dirijată de Adam Fischer și Andrew Manze, Orchestra West-Eastern Divan condusă de Daniel Barenboim, Camerata Salzburg avându-i ca protagoniști pe dirijorul Manfred Honeck și clarinetistul Daniel Ottensamer și Orchestra Filarmonicii din Berlin condusă de Christian Thielemann.
Așadar, o esență a muzicii pe care vă invităm să o resimțiți și dvs. în cele patru episoade dedicate Festivalului de la Salzburg, ediția 2020, numai aici la Radio România Muzical, în cadrul emisiunii Concerte de 5 stele (1-4 martie 2021), realizată de Laura Ana Mânzat.