Doru Popovici - compozitorul aniversat la 85 de ani, în 17 februarie, la 'Polifonii' și 'Sunete contemporane'

Personalitate proeminentă a muzicii noastre, Doru Popovici atinge corzile sensibile ale sufletului prin lirismul când incandescent ca un apus de vară, când transparent ca un răsărit de toamnă. Crezul său în puterile melodiei, cu adânci rădăcini în cântul bizantin, l-a singularizat în rândul generației din care face parte (Wilhelm Georg Berger, Tiberiu Olah, Pascal Bentoiu, Anatol Vieru, Dumitru Capoianu, Myriam Marbé, Dan Constantinescu…) ca un spirit contemplativ și un arhitect al esențelor. Un caracter imnic predomină în partiturile compuse în ultimele decenii și care sunt răspândite în toate genurile (operă, simfonie, lied, muzică instrumentală și corală).

Și-a început studiile muzicale la Timișoara sub îndrumarea compozitorului și muzicologului Liviu Rusu; la Conservatorul de Muzică "Ciprian Porumbescu" din București i-a avut profesori pe Mihail Jora și Mihail Andricu, iar specializările de la Darmstadt l-au atras pentru scurtă vreme în zona muzicii post-expresioniste.

În 1953, la 21 de ani, obținea primul premiu de compoziție dintr-un șir de 19 distincții, cu Sonatina pentru pian, editată ulterior la Lepzig. În 1954 a devenit membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, unde a activat în comisiile de cor și în cele de muzică de camera și simfonică. În 1968 a fost angajat la Societatea Română de Radiodifuziune; timp de peste 40 de ani a pledat aici în favoarea tinerilor interpreți, compozitori și muzicologi și, nu în ultimul rând, pentru valorile naționale; Piese instrumentale și Corespondențe spirituale de Doru Popovici se numără printre cele mai longevive cicluri de emisiuni ale instituției noastre. După 1990 a fost profesor asociat la Universitatea Națională de Muzică și la Universitățile particulare "Luceafărul" și "Spiru Haret" din București.

Având un temperament vulcanic, cultură imbatabilă și o putere de muncă impresionantă, Doru Popovici a incomodat de foarte multe ori generând "furtuni" la nivelul ideilor, dar și între cei din jurul lui; de aceea vă ofer câteva caracterizări:

"De la liedul grațios la opera în linia gravă beethoveniană Doru Popovici se ilustrează ca un maestru al componisticii naționale." (Eugen Barbu)

"Caracter prin excelență expansiv, dinamic, el nu are astâmpăr, atitudinea sa combativă formulându-se cu curaj și spirit polemic în dezbateri la care intervenția e întotdeauna incitantă." (Octavian Lazăr Cosma)

"…Nu poți rămâne supărat pe Doru pentru că te dezarmează cu imensa lui voință de bine și pasiune pentru muzică." (Pascal Bentoiu)

"Deși debordând de propria lui muzică, e un generos susținător al colegilor săi și îi port recunoștința unor prime audiții." (Myriam Marbé)

"Creația lui Doru Popovici pare ca peisajul patriei sale: vie, colorată, solară, cuceritoare prin parfumul esențelor naturale, extrase din florile de tei, de măr și de crin." (Viorel Cosma)

La Radio România Muzical îl aniversăm pe Doru Popovici difuzând câteva dintre lucrările sale emblematice. În partea a doua a Polifoniilor ,de la ora 13.10, Sorina Bobeico vă prezintă "Omagiu lui Sadoveanu" - pentru violoncel și orchestră, "Trei madrigale bănățene" pe versuri de Alexandru Jebeleanu, Cvartetul de coarde nr. 1 și Suita "Codex Caioni" - una dintre cele mai cântate lucrări românești. De la 23.30, la Sunete contemporane vă invit să ascultați opera "Mariana Pineda" op. 20 (prezentată în anul Federico Lorca și în Spania sub conducerea lui Octavian Calleya)

Vineri, 17 februarie, portret Doru Popovici în două episoade.

Monica Cengher