Despre muzicoterapie - dialog cu Angelica Postu, în emisiunea Poveștile de succes ale muzicii
Muzicoterapia nu este nici pe departe un termen sau un domeniu nou. Este pomenită în Vechiul Testament, așa cum apare și în miturile Greciei antice. Se spune că Zeul Asclepius vindeca bolile mintale folosindu-se de cântece, iar în templele egiptene se folosea și muzicoterapia ca remediu pentru anumite afecțiuni. Pe de altă parte, enciclopedistul roman Aulus Corneliu Celsus, autorul lucrării De Medicina a scris despre folosirea sunetelor unor instrumente de percuție și al apei curgătoare, ca remediu în tulburările mintale. Nu doar în spațiul european au avut loc demersuri de acest tip. Spitalele arabe aveau, în secolul al 13-lea, camere de muzică pentru pacienți; pe continentul american, medicina tradițională se folosea de cântece și dansuri pentru a-i vindeca pe cei suferinzi. Și exemplele pot continua.
În România, cercetările cele mai amănunțite cu privire la rolul muzicii în vindecarea/ameliorarea unor afecțiuni i-au aparținut regretatului prof.univ. Ioan Bradu Iamandescu, medic alergolog și autor al unui imporant volum pe acest subiect. Eforturile sale par a fi continuate, peste timp, de tânăra pianistă Angelica Postu, absolventă a Unversității de muzică din București, la clasa profesoarelor Delia Pavlovici și Dana Borșan, și a Facultății de Psihologie din cadrul Universității Titu Maiorescu din capitală. S-a specializat în arta pianistică la Conservatorul Regal din Bruxelles și la Berlin, la Universitatea de Arte, unde a urmat și cursurile de master, în domeniul muzicoterapiei. Este prima româncă membră a Asociației Germane de Muzicoterapie și a fondat recent Asociația Română de Muzicoterapie. Pe 25 mai 2019, în organizarea Angelicăi Postu, se desfășoară la București prima conferință având ca subiect muzicoterapia, cu participarea unor nume importante în domeniu. Este motivația care a stat și la baza realizării unei serii de emisiuni atipice, pentru că de această dată nu vom vorbi despre succesul unui muzician, așa cum v-am obișnuit, ci chiar despre succesul muzicii, ca remediu în problemele pe care oricare dintre noi le poate avea sau le poate întâlni într-un anumit moment al vieții.
Vă invit să urmăriți o primă parte a dialogului pe care l-am purtat cu Angelica Postu, muzicoterapeută la Clinica Charite din Berlin, duminică, 26 mai, de la ora 16.30.