Despre muzică si viață cu dirijorul Ilarion Ionescu Galați
Chiar dacă este recunoscut pentru exigența sa, pentru tenacitatea uneori autoritară cu care "freacă" la repetiții colectivul aflat în fața sa, Ilarion Ionescu Galați a fost mereu unul dintre dirijorii doriți chiar și de orchestranți, nu numai de către public! Poate că cei de pe scenă s-au învățat să simtă "școala" excelentă pe care maestrul o relevă celor cu care lucrează, experiența remarcabilă acumulată pe atât de multe meridiane ale vieții muzicale, sentimentul că Muzicianul de pe podium este și un Om care știe să solicite dar și să ofere, care - aplaudat fiind - a știut să reflecte mereu aprecierile care i-au fost adresate și asupra colaboratorilor săi !
Provenind dintr-o familie în care arta sunetelor a fost foarte prețuită și în care tatăl a dorit ca fiul său să urmeze muzica, Ilarion Ionescu Galați a început de foarte timpuriu studiul violinei, devenind peste ani membru al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii "George Enescu" din București. Cu o activitate camerală dar și solistică, artistul stabilit de decenii la Brașov a fost preocupat încă din anii de școală de dirijat, așa cum a mărturisit pe parcursul amplului dialog realizat prin telefon. Dar fonoteca radio a păstrat și o înregistrare a muzicianului ca solist al Concertului nr.1 de Șostakovici, în care tânărul interpret din anii 1960 s-a aflat pe podiumul Orchestrei Naționale Radio, într-un eveniment al stagiunii și sub genericul acestei emisiuni aveți prilejul de a asculta un fragment din acest document al vieții noastre artistice...
Ilarion Ionescu Galați vorbește și astăzi cu respect și recunoștință despre maeștrii săi, despre cei care au avut încredere în el, cu dezinvoltură despre cei pe care i-a admirat mai mult sau mai puțin, despre ansamblurile în fruntea cărora s-a aflat perioade mai lungi de timp. Plin de energie, cu umor și vervă l-am regăsit pe dirijorul Ilarion Ionescu Galați în această convorbire, așa cum ni l-au înfățișat mereu și interpretările sale muzicale pregnante!
Marți 1 februarie, de la 19 - o primă ediție în care dialogul cu muzicianul născut în septembrie 1937 ne prilejuiește și întâlnirea cu documente sonore din fonoteca radioului dar și cu repere recente ale stagiunilor noastre!