Despre muzică și viață cu violoncelistul Cătălin Ilea

Intr-un interviu acordat cu multe decenii în urmă - înainte de 1977, când a plecat din țară - violoncelistul Cătălin Ilea afirma: "Caracteristic școlii românești de violoncel este tonul cald și generos, atât de specific instrumentului nostru și are ne-a consacrat pe multe meridiane ale lumii."

Acest ton cald, bogat pus în valoare de un temperament interpretativ ardent, cu frazări ample și relief stilistic atent cizelat se detașează și din înregistrările maestrului Ilea (destul de puține păstrate în fonoteca radio-ului) sau din repertoriul divers gravat pe discurile apărute în țară și străinătate. Solist concertist, un remarcabil partener de muzică de cameră dar și profesor, Cătălin Ilea și-a legat numele și de promovarea creației enesciene, nu numai prin includerea acesteia cât mai frecvent în programele recitalurilor și concertelor sale sau în discografia lui ci și prin concretizarea unor proiecte de concerte, de mici festivaluri la Berlin, menite să aducă și mai mult în atenție diferite opusuri semnate de George Enescu.

Elitele

Născut în Banat, școlit la Cluj și apoi la Conservatorul bucureștean, Cătălin Ilea a devenit membru al Filarmonicii "George Enescu" încă din studenție, continuându-și apoi cariera alături de acest ansamblu în ipostaza de solist. Despre deceniile petrecute în lumea muzicii, despre întâlniri care i-au marcat drumul artistic, despre traseele pe care a călătorit cu violoncelul său dar și despre mulți dintre contemporanii săi a vorbit cu dezinvoltură maestrul Cătălin Ilea în dialogul telefonic realizat pentru seria de emisiuni "Despre muzică și viață..."

Marți 21 martie, de la ora 19, prima dintre cele trei ediții care îl au ca invitat la microfon pe violoncelistul Cătălin Ilea, cu pagini muzicale înregistrate de maestru, cu alte documente sonore dar și cu amintiri "despre muzică și viață..." ! In reluare sâmbăta, de la ora 13. (Emisiunile sunt apoi disponibile pe site-ul România Muzical la https://www.romania-muzical.ro/emisiuni/ .)

Anca Ioana Andriescu