Despre muzică și viață cu dirijorul și organistul Nicolae Moldoveanu
Un nou invitat vorbind despre muzică și viață la Radio România Muzical, povestind despre tenacitatea și pasiunea care l-au făcut să urmeze drumul unei cariere interpretative, dar și despre șansele pe care i le-a scos în cale destinul...
Ascultându-l pe Nicolae Moldoveanu - fascinat de orgă din anii adolescenței și apoi urmând și o carieră în domeniul dirijatului - nu poți să nu constați (din nou) că ceea ce părea inițial o "piedică" în ascensiunea profesională poate conduce la decizii care s-au dovedit în timp favorabile carierei. Pe de altă parte, mărturiile încredințate microfonului demonstrează încă o dată cât de importantă poate fi personalitatea, interesul și dăruirea unui dascăl pentru alegerile pe care le va face un tânăr discipol, pentru formarea sa ulterioară. În cazul hunedoreanului elev la vioară, întâlnirea cu partiturile contrapunctice ale lui Johann Sebastian Bach a reprezentat imboldul de a se apropia de instrumentul pentru care Bach le-a scris: orga... Iar de aici momentele de cotitură s-au succedat în devenirea muzicianului de mai târziu.
Era complicat să studiezi orga (chiar să găsești un astfel de instrument la care să poți cânta) în anii dinainte de 1989... Merită să îl ascultați pe Nicolae Moldoveanu relatând despre aceste începuturi, dar și despre popasurile sale europene de mai târziu... Plecat din România de mai bine de 4 decenii, activând întâi în Germania, studiind apoi în Elveția și la Londra, muzicianul stabilit în "țara cantoanelor" apare destul de des în viața muzicală românească, iar majoritatea înregistrărilor care ilustrează această serie de emisiuni a fost realizată cu prilejul colaborărilor sale cu Orchestra Națională Radio.