Despre muzică și viață cu... basul George Emil Crăsnaru

Un nume care a atras din tinerețe atenția melomanilor români și apoi, curând, celor de pe alte meridiane. A lipsit de la începutul anilor 1980 de pe afișele noastre, continuându-și cariera dincolo de hotare, cu succese deosebite. L-am reauzit mult mai târziu la București în repertoriul vocal cameral, concentrând o impresionantă bogăție expresivă în proporțiile restrânse ale unui lied…

Mi-a rămas în memorie vocea impunătoare, capabilă să se modeleze de la prestanță statuară la încrâncenare dramatică sau căldură mângâietoare și - mai ales - un autentic patos interpretativ prin care George Emil Crăsnaru dădea viață partiturilor pe care le rostea, conturând veritabile personaje, chiar și atunci când era vorba despre miniaturi camerale. Cu riscul de a mă repeta, insist asupra acestui aspect care mie mi s-a părut definitoriu pentru acest portret interpretativ, cu atât mai mult cu cât nu am avut șansa de a-l vedea și urmări prea mult în spectacole de operă de la noi.

Invitat la microfonul postului România Muzical, vorbind Despre muzică și viață, George Emil Crăsnaru a oferit prin cuvintele sale și un veritabil tablou al vieții muzicale românești din perioada formării sale, punctat și cu unele incursiuni în arhiva documentelor sonore păstrate în fonoteca radioului. Un exemplu îl constituie și relatările despre anii copilăriei, care s-au petrecut - întâmplător - în strânsă legătură cu activitatea unora dintre formațiile radioului românesc. Pas cu pas, maestrul Crăsnaru descrie, povestește despre atmosfera acelei perioade, despre momente trăite și artiști remarcabili pe care i-a întâlnit pe parcursul unei frumoase cariere. Cum activitatea domniei sale s-a derulat nu numai pe podium, ci și la catedra clasei de canto, în cuvintele sale pot fi găsite nu numai informații, ci și opinii ce pot servi ca îndrumări unora…

Să cânți sub baghete celebre precum cele ale lui Igor Markevitch, Herbert von Karajan sau Riccardo Muti (pentru a nu menționa decât trei din lungul șir de nume ale marilor dirijori din generații diferite cu care a avut prilejul de a colabora), a reprezentat încă o recunoaștere a valorii artistice, alături de lista premiilor interpretative cucerite sau de prestigiul unor teatre precum Scala din Milano! Catalogat de obicei ca "bass cantabil" sau "bass serios", maestrul George Emil Crăsnaru a abordat - datorită posibilităților sale vocale - o paletă mult mai largă de roluri, valorificând astfel virtuțile sale interpretative!

Din 5 noiembrie, de la ora 19.00, invitatul seriei Despre muzică și viață la Radio România Muzical este George Emil Crăsnaru.

Anca Ioana Andriescu