Despre a inspira: Horia Andreescu – 75

Din când în când, ne reamintim nu numai de ce iubim muzica, ci și care sunt numeroasele motive pentru care ea ne face mult, mult bine. Muzica are calitatea de a antrena mintea noastră cum puține alte activități o pot face. Iată de ce, pe cale de consecință privită în sens invers, în relație cu muzica nu poți fi impostor: nu poți să simulezi ceea ce nu ești cu adevărat, pentru că cei familiari cu adevărul și virtuțile ei nu vor avea aderență la ceea ce le oferi de pe scenă, ca interpret; te vor primi cu reticență și, în cele din urmă, te vor respinge.

Muzicologul George Bălan a lansat ideea că a existat un timp al marilor creatori, urmat de unul al interpreților de legendă și că prezentul ar aparține ascultătorilor. Însă nu există ascultători în lipsa interpreților convingători; convingători în mod firesc, durabil și neostentativ. Binomul interpret-public va trebui să rămână mereu valid.

Horia Andreescu are această calitate pe cât de necesară, pe atât de opusă banalului: de a fi convingător și a reuși să inspire. Sunt atribute pe care i le asociem firesc, fără să mai reflectăm prea tare asupra privilegiului de a ne bucura de ele. Face parte din normal să fie mereu acolo, la datorie, alimentând nevoia noastră de frumos sonor ambalat în forma exclusivistă a excelenței: fie conducând Formațiile Muzicale Radio, fie Filarmonica "George Enescu" (unde nu mai figurează acum ca dirijor principal, cel puțin conform site-ul instituției, fără să fi existat vreun anunț public și de bun simț necesar în acest sens); ca fondator al Orchestrei de cameră "Virtuozii din București" sau pe scena Festivalului "Enescu".

Horia Andreescu, un artist cu vocația clasicilor, între cei mai consistenți promotori ai lui George Enescu - în contul căruia a semnat o integrală simfonică de referință, atașat de creatorii transilvăneni uitați, de compozitorii români contemporani, dar și de tinerele talente în care a crezut mereu. Horia Andreescu - între stâlpii de rezistență ai normalității vieții noastre muzicale de cel puțin 30 de ani, "Intrerpretul zilei", la Radio România Muzical, la chiar data când își sărbătorește cei 75 de ani. Îi vom spune "La mulți ani" oferindu-vă spre audiție creații de Elgar, Respighi și Ludwig van Beethoven.


Ștefan Costache