Daniel Ciobanu, tânărul pianist român devenit revelația scenelor europene, în direct de la Cardiff, joi 17 februarie 2022, ora 21.30
Veți urmări concertul susținut de Orchestra BBC din Țara Galilor la Sala "St. David" din Cardiff. La pupitru se va afla Carlos Miguel Prieto, un șef de orchestră carismatic, renumit pentru interpretările sale expresive, apreciate de public, de critică, dar și de publicatia "Musical America" din partea căreia a primit, în 2019, distincția "Dirijorul anului". De altfel, el a ajuns la cea de-a 14-a stagiune la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Louisiana, de care s-a despărțit în 2020 pentru a începe o colaborare cu Utah Symphony Orchestra.
În seara de 17 februarie, Carlos Miguel Prieto va conduce Orchestra BBC din Țara Galilor și va prezenta în debut fermecătorul concert pentru orchestră "Dumbarton Oaks" de Igor Stravinski, urmat de Concertul nr.3 op.26 în Do major de Serghei Prokofiev, o lucrare cu o dinamică ieșită din comun, care ne taie respirația și care îl va avea ca invitat pe tânărul pianist român de mare talent, Daniel Ciobanu. El a câștigat în 2017 Medalia de argint și Premiul publicului la prestigioasa competiție pianistică "Arthur Rubinstein" de la Tel Aviv în urma căreia a fost recompensat cu invitații pe scene faimoase cum ar fi Carnegie Hall, Elbphilarmonie din Hamburg, Gewandhaus din Leipzig, Konzerthaus din Berlin. A susținut concerte în cadrul Festivalului Internațional "George Enescu" de la București, a cucerit și publicul din Japonia, China, Taiwan, Africa de Sud și Brazilia.
Daniel Ciobanu a fost apreciat în mod deosebit de presa britanică pentru "sunetul său luminos, pentru echilibrul frazelor redate cu o sensibilitate profundă, originalitate și modestie". (Alain Lompech)
În pauza concertului, Daniel Ciobanu va fi în direct cu ascultătorii Radio România Muzical, în cadrul unui interviu acordat postului nostru de radio.
În partea a doua a concertului de la Cardiff, Orchestra BBC a Țării Galilor va interpreta sub bagheta lui Carlos Miguel Prieto Simfonia I op.68 în do minorde Johannes Brahms. Legenda spune că marele compozitor a început să scrie această simfonie în anul 1862, în momentul în care a găsit o pană pe mormântul lui Ludwig van Beethoven, pe care a considerat-o un semn, un îndemn din partea Titanului, de a scrie muzică simfonică.
Credit foto: Alex Coman