Daniel Barenboim și Cvartete cu pian de Mozart - Music box, 20 august
Un disc lansat pe 10 august 2018, sub sigla casei Deutsche Grammophon: cvartete cu pian de Mozart (KV 478 și 493)), înregistrate de pianistul Daniel Barenboim și alți trei tineri muzicieni: violonistul Michael Barenboim, fiul lui Daniel Barenboim, violista Yulia Deyneka și violoncelistul Kian Soltani. Activitatea acestor mai tineri muzicieni este legată de Daniel Barenboim - Michael Barenboim, pe lângă cariera sa solistică (a apărut și la București, anul trecut, în cadrul festivalului Enescu), ocupă și poziția de concertmaestru al West Eastern Divan Orchestra. Yulia Deyneka este profesor la Academia Barenboim Said din Berlin, precum și prim-violistă în Capela de stat din Berlin, orchestră condusă de Daniel Barenboim. Iar Kian Soltani, una dintre cele mai tinere stele ale casei Deutsche Grammophon - albumul său Home face parte și din campania Radio România Muzical Discurile anului 2018 - s-a lansat în 2015 alături de Daniel Barenboim și West Eastern Divan Orchestra.
"Vara cu Barenboim" se intitulează proiectul în cadrul căruia a apărut și albumul pe care-l ascultați astăzi - alături de acest disc, proiectul înseamnă în 2018 și integrala simfoniilor de Brahms, înregistrate de Barenboim alături de Capela de stat din Berlin - o integrală apărută în iulie (în format digital, pe CD va apărea pe 24 august), pe care o veți putea asculta la Radio România Muzical în luna septembrie.
Barenboim este indubitabil un om plin de idei și energie - și a fost o idee foarte bună să propună o vară cu muzica lui Mozart: cu aceste două cvartete cu pian de care ar trebui să ne bucurăm mai des: o muzică plină de energie și viață, excepțional interpretată, în tonuri potrivite și cu stilul perfect adaptat. Încă o dovadă că excelența nu are vârstă - pianistul Daniel Barenboim, la 75 ani, este un partener redutabil, inclusiv tehnic, pentru mai tinerii săi parteneri de scenă.
Daniel Bareboim a semnat un nou contract de colaborare cu casa Deutsche Grammophon în 8 martie 2018. Trei sunt direcțiile pe care le va dezvolte acest nou contract - Barenboim, pianistul și dirijor, Barenboim, interpret de muzică de cameră și Barenboim - educator și inovator, acesta din urmă completat de campanii pe youtube și în social media. În mod evident, Barenboim și-a propus să găsească noi căi pentru popularizarea muzicii culte; și mai mult decât atât, nu pierde nicio ocazie de a vorbi despre impactul muzicii în societate, inclusiv în discursul pe care l-a susținut la Parlamentul european în iunie 2018.
Dintre numeroasele activități în care este implicat Daniel Barenboim, reținem și deschiderea, în 4 martie 2017, a unei noi săli de concert la Berlin, parte a Academiei Barenboim-Said: sala Pierre Boulez. Daniel Barenboim a cântat la concertul cu care s-a inaugurat această sală ultramodernă: publicul a putut asculta atunci Cvartetul cu pian nr. 2 KV 493 de Mozart - înregistrarea apare pe discul lansat în 10 august 2018. Dincolo de calitatea artistică deosebită a înregistrărilor de pe acest disc, remarc și calitatea tehnică specială: un exemplu fericit pentru cum se pot îmbina arta și tehnologia în secolul XXI, pentru a obține un produs estetic superior.
Albumul cu cvartete de pian de Mozart poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 20 august, de la ora 19.00, în reluare duminică, 26 august, de la ora 14.30. Oricând pe site-ul proiectului Discurile anului 2018.