Cu admirație, despre Mariana Nicolesco…
…așa am intitulat Seara de operă din această sâmbătă.
O Seară de operă - construită din lumină și sunet, amintiri în busculadă și declarații "de poveste": începută - "dumnezeiesc"! - cu Ave Maria (Bach/Gounod) în interpretarea Marianei Nicolesco, și încheiată - precum baladele eroice românești, într-o infinită stare de admirație și regret.
O seară a evocărilor tandre: aparținând mezzosopranei Oana Andra - câștigătoarea primei ediții a Concursului Internațional de Canto "Hariclea Darclee", concurs înființat și prezidat de Mariana Nicolesco la Brăila - și tenorului Francesco Meli - laureat al aceluiași concurs, ediția din 2001. A evocărilor analitice - semnate de reputatul critic muzical Costin Popa și dr. Ștefan Poen (conferențiar și membru, din anul 2004, în juriul Concursului "Darclee"). A "lecțiilor" - învățate de la Mariana Nicolesco - împărtășite nouă de unii dintre cei mai devotați colaboratori ai săi: dirijorul Marco Balderi și pianistul Alexandru Petrovici.
Și, nu în ultimul rând, o seară în care cântul Marianei Nicolesco ne va răscoli - cu toate atributele sale de excepție, dintr-o înregistrare LIVE, datată 1976: mai exact, un spectacol cu opera "La Traviata" de Verdi din 19 ianuarie 1976 - desfășurat la Florența, în care marea noastră soprană îl are partener, în rolul Alfredo, pe legendarul tenor spaniol Alfredo Krauss, și cântă sub conducerea muzicală a rafinatului dirijor american, Thomas Schippers.
O seară In Memoriam Mariana Nicolesco - în această sâmbătă și pentru că:
"Au trecut șase săptămâni de când, într-o zi de vineri și nu oricare, 14 octombrie, cea de cinstire a Sfintei Cuvioase Maica Parascheva, s-a stins în pace la București, marea soprană Mariana Nicolesco. A fost un semn divin, pentru că Dumnezeu a chemat-o s-o alăture cetelor de îngeri la clipa în care, ca întotdeauna, renumita artistă își arăta adorația și adânca evlavie pentru Maica Sfântă, pe care o omagia permanent ca protectoare. Icoana Sfintei Parascheva o însoțea peste tot. Da, trecerea în neființă a Marianei Nicolesco în ziua praznicului Sfintei Parascheva a fost un semn de iubire divină. Acum, după 40 de zile, sufletul său s-a rdicat la ceruri și s-a așezat în corul nepieritor al cântărilor eterne." (fragment din evocarea rostită la microfon de criticul muzical Costin Popa)