'Concertele roz' în cadrul proiectului 'Moștenitorii României muzicale'


Între 10 septembrie și 8 octombrie, în fiecare zi de joi, de la ora 19.00, Radio România Muzical aduce un Concert roz inclus în cadrul proiectului "Moștenitorii României muzicale", derulat din 2018 de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera.

Protagoniști sunt finaliștii și câștigătorul bursei "Moștenitorii României muzicale", acordate în 1 iulie 2020, iar ultimul eveniment este un concert cameral susținut de Cvartetul Arcadia, cu un program dedicat anului Beethoven 250.

Concertele se desfășoară la Sala Radio, fără public, și sunt transmise în direct de Radio România Muzical, cu premiere ulterioare în rețelele sociale. Concertele sunt propuse și partenerilor din Uniunea Europeană de Radio. Concertele sunt prezentate pe scenă de Irina Cristina Vasilescu, realizator Radio România Muzical.

Pe 10 septembrie, va evolua pianista Kira Frolu, finalistă în competiția pentru bursa "Moștenitorii României muzicale". În vârstă de 20 ani, ea este în prezent studentă a Academiei Regale de Muzică din Londra. În program: Claude Debussy - Suita Stampe, Frederic Chopin - Studiile op. 10 nr. 3 și 12, Constantin Silvestri - Cântecul de pustiu op. 27 nr. 1, Ludwig van Beethoven - Sonata nr. 21 în Do major "Waldstein". Premiera video este programată duminică, 13 septembrie, ora 18.00, pe conturile fb și youtube Radio România Muzical.

Pe 17 septembrie, poate fi ascultat pianistul Cadmiel Boțac, câștigătorul bursei "Moștenitorii României muzicale" 2020 în valoare de 4000 euro. Masterand al Academiei de Muzică și Arte din Viena, pianistul în vârstă de 23 ani, este deja un nume confirmat în viața națională și internațională de concert. Va interpreta la Sala Radio Preludiul și Fuga nr. 5 în Re major din caietul I al "Clavecinului bine temperat" de Johann Sebastian Bach, Sonata pentru nr. 9 KV 311 în Re major de Wolfgang Amadeus Mozart, Sonata nr. 2 op. 35 în si bemol minor și Scherzo nr. 2 op. 31 în si bemol minor de Frederic Chopin. Premiera video este programată duminică, 20 septembrie, ora 18.00, pe conturile fb și youtube Radio România Muzical.

În 24 septembrie, pe scenă va urca contrabasistul Vlad Rațiu, acompaniat de pianista Cătălina Bordeanu. Vlad Rațiu este finalist în competiția pentru bursa "Moștenitorii României muzicale; în vârstă de 23 ani, este considerat unul dintre cei mai buni contrabasiști ai generației sale. Programul propus la Sala Radio cuprinde: Ludwig van Beethoven - Sonata op. 17 în Fa major pentru contrabas si pian (transcriptie de Michinori Bunya), Montag Vilmos - Sonata in mi minor pentru contrabas si pian; Robert Schumann - Adagio și Allegro op. 70 (transcriptie pentru contrabas și pian). Premiera video este programată duminică, 27 septembrie, ora 18.00, pe conturile fb și youtube Radio România Muzical.

De asemenea finalist al bursei "Moștenitorii României muzicale", pe 1 octombrie va susține un recital violoncelistul Cornelius Zirbo, în compania pianistului Gabriel Gîțan. Violoncelistul de 22 ani este laureatul a numeroase competiții prestigioase, printre care și concursul Concertino Praga derulat sub emblema Uniunii Europene de Radio, unde a fost propus și susținut de Radio România Muzical. Sonata în re minor de Claude Debussy și Sonata op. 26 nr. 2 în Do major de George Enescu fac parte din programul prezentat pe 1 octombrie. Premiera video este programată duminică, 4 octombrie, ora 18.00, pe conturile fb și youtube Radio România Muzical.

Seria se încheie cu un eveniment extraordinar: concertul cameral susținut de Cvartetul Arcadia pe 8 octombrie, gândit ca parte a anului aniversar Beethoven 250. Cvartetul Arcadia, cel mai cunoscut și apreciat tânăr cvartet românesc al momentului, ansamblu al Centrului Național de Artă "Tinerimea Română", desfășoară o prodigioasă activitate la nivel internațional, cu apariții pe scene celebre și discuri apărute la case de renume. Pe scena Sălii Radio, Cvartetul Arcadia va interpreta Cvartetul op. 131 de Ludwig van Beethoven și o lucrare în primă audiție absolută, creată special pentru acest eveniment, o comandă lansată de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera: piesa "Fur Ulisse" de Dan Dediu. Premiera video este programată duminică, 11 octombrie, ora 18.00, pe conturile fb și youtube Radio România Muzical. Concertul se desfășoară cu public, iar biletele pot fi achiziționate în rețeaua iabilet.ro și la casa de bilete a Sălii Radio.

Proiectul "Moștenitorii României muzicale" organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera a debutat în 2018, sub forma unui festival de pian la care au participat Florian Mitrea, Adela Liculescu și Mara Dobrescu. Proiectul își propune să aducă la Sala Radio pentru recitaluri transmise în direct, propuse și Uniunii Europene de Radio, cele mai promițătoare tinere ale României, muzicieni deja afirmați pe scenele internaționale de concert, dar care cântă rar în țara lor natală. În cadrul acestui proiect au evoluat la Sala Radio, în 2019 - violoncelistul Andrei Ioniță, pianista Axia Marinescu, violonista Ioana Cristina Goicea și pianistul Andrei Banciu, pianista Sînziana Mircea, Romanian Chamber Orchestra, dirijor Cristian Măcelaru, iar în 2020 - violoncelistul Valentin Răduțiu.

În cadrul aceluiași proiect a fost lansat la finalul anului 2019 un dublu CD apărut la Editura Casa Radio, cu evoluțiile din recital ale pianiștilor Florian Mitrea, Adela Liculescu și Axia Marinescu.

În 2020 a fost organizată și prima ediție a competiției pentru bursa "Moștenitorii României muzicale" la care s-au înscris 24 tineri cu vârste între 16 și 24 ani. Bursa în valoare de 4000 de euro a revenit pianistului Cadmiel Boțac, care urmează să-și achiziționeze astfel primul său pian de studiu. Alți trei tineri muzicieni au primit oferta de a concerta la București și Cluj și de a realiza înregistrări speciale la Sala Radio.