EVENIMENTE

Catinca Ralea - 95 de ani de la naștere

Catinca Ralea (1929-1981)

Catinca Ralea (5 septembrie 1929-19 ianuarie 1981) a absolvit Facultatea de Limbi Romanice Clasice, secția Limba și literatura franceză. Angajată inițial crainică la Radiodifuziunea Română, devine pentru zece ani șefa Serviciului Englez de la Redacția Emisiunilor pentru Străinătate. Catinca Ralea a fost un eminent om de radio, care și-a dăruit cei mai frumoși ani din viață acestei instituții în care existențele profesioniștilor se încheie nu o dată brusc, precum în cazul ei. Necruțătoare cu obtuzitatea, cu prostia și suficiența, era de o mare generozitate cu toți cei în care identifica, de la primul contact verbal, inteligența și profesionalismul. Nu s-a cruțat nici o clipă, aducând lumină în sufletele celor pe care-i slujea cu ideile ei îndrăznețe, cu vocea ei pregnantă și cu admirabila ei cultură. Interviurile sale de la radio și televiziune cu William Saroyan, Yehudi Menuhin, Henry Moore, Paul Scofield și alți interlocutori de calibru rămân modele ale genului. A tradus din literatura anglo-americană. (Titus Vîjeu - Scipta manent. Ghid biobibliografic al scriitorilor din radio 1928-2004, Editura Casa Radio, 2005).

Camelia Stănescu: "Catinca Ralea era modelul meu în materie de jurnalism. Cultura, generozitate ei mă impresionează. Are harul comunicării, iar prezența ei la microfon mi se pare de-a dreptul seducătoare." (Dan Ursuleanu, O legendă a Radioului Românesc: Programul III, Editura CD Press, 2008).

În mai 1998, în emisiunea "Declarații de iubire", Camelia Stănescu și Dan Ursuleanu au împărtășit ascultătorilor împrejurările în care a fost realizat celebrul interviu din 1973, difuzat în prima ediție a emisiunii "Clubul curioșilor" de pe Programul III. La rubrica "Profesioniști ai întrebării", Camelia Stănescu a dorit s-o aibă invitată pe cea pe care o considera o bună cunoscătoare a acestei profesiuni. Catinca Ralea i-a răspuns că ea nu dă interviuri, ci mai degrabă le ia. Cum a decurs întâlnirea și ce părere avea despre meseria de reporter, vă invităm să aflați din fragmentul sonor următor, în care Dan Ursuleanu rememorează întâlnirea: "Catinca Ralea, pe lângă o cultură fenomenală, pe lângă o excelentă însușire și practică a limbii engleze, pe lângă datele de profesionist excelent al Radioului, era și o fire tonică, dinamică, energică, era realmente o revărsare de entuziasm, de energie și de vivacitate. Rar se poate egala o asemenea întrunire de elemente dinamice într-o persoană.":

Vă invităm să ascultați interviul realizat de Dan Ursuleanu cu Catinca Ralea, difuzat în emisiunea "Clubul curioșilor" din 16 martie 1973 (Arhiva Radio România, 4/ ZW 3):

Emisiunea "Declarații de iubire" din 11 mai 1998, realizată de Camelia Stănescu și Federica Dochinoiu, cuprinde mărturii și evocări ale celor care au cunoscut-o pe Catinca Ralea: 95 de minute cu Dan Ursuleanu, Paul Grigoriu, Doina Caramzulescu, Valentin Lipatti, Mariana Petruț, Silvia Cinca, Mioara Roman, Ana-Maria Palcu, Johnny Răducanu și selecțiuni din interviurile realizate cu Paul Scofield și Henry Moore. Disponibile în Secțiunea Emisiuni A-Z I Declarații de iubire.