CĂRTĂRESCU, Mircea (n. 1 iunie 1956, București)
Mircea Cărtărescu s-a născut la 1 iunie 1956 în București. A absolvit Facultatea de Limba și Literatura Română a Universității București, unde a frecventat Cenaclul de Luni, iar în prezent este profesor la aceeași facultate. Poet, prozator, eseist, critic și publicist - este considerat cea mai pregnantă figură a literaturii române actuale, bucurându-se și de o largă recunoaștere internațională. A publicat peste 30 de cărți traduse în peste 25 de limbi.
Cărțile sale au fost premiate de Academia Română, Ministerul Culturii, importante asociații de scriitori și editori. Acestor distincții li se adaugă numeroase și prestigioase premii internaționale, printre care: Premiul internațional pentru literatură, Berlin (2012), Premiul cărții pentru înțelegere europeană al orașului Leipzig (2015); Premiul de stat al Austriei pentru literatură europeană (2015), Premiul Leteo, Spania (2017), Premiul "Thomas Mann" (2018), Premio Formentor de las Letras (2018).
Din prietenia autorului cu redactorii de atunci ai Editurii Casa Radio și cu graficianul Tudor Jebeleanu s-a născut proiectul radiofonic al "Poemelor în garanție": o sesiune specială de înregistrări, realizată în studioul "Mihai Zirra" în 2 februarie 2005, cu versuri alese și rostite de Mircea Cărtărescu, fixate într-un carte sonoră obiect, publicată în 2 ediții succesive (2005, 2006), epuizate în timp record.
Când ai nevoie de dragoste. Publicat în volumul "Totul" (Buc., Ed. Cartea Românească, 1984). Înregistrare specială din 2 februarie 2005, aflată în Fonoteca Radio România (11/139227), inclusă în antologia Mircea Cărtărescu, Poeme în garanție (Buc., Editura Casa Radio, 2005).
Clementina, ți-am dat toată dragostea mea. Publicat în volumul "Poeme de amor", Ed. Cartea Românească, 1982. Înregistrare specială din 2 februarie 2005, aflată în Fonoteca Radio România (11/139227), inclusă în antologia Mircea Cărtărescu, Poeme în garanție (Buc., Editura Casa Radio, 2005).
Steluțe în genele ei. Publicat în volumul "Dragostea", Ed. Humanitas, 1994. Înregistrare specială din 2 februarie 2005, aflată în Fonoteca Radio România (11/139227), inclusă în antologia Mircea Cărtărescu, Poeme în garanție (Buc., Editura Casa Radio, 2005).
"Cărțile mele cele mai adevărate, mai personale și mai vii sunt cele trei volume de versuri din perioada optzecistă, Poeme de amor, Totul și Dragostea.[…] totul s-a concentrat acolo, în acele trei cărți în care m-am stors ca un tub de vopsea sau, mai sordid, de pastă de dinți, până-am simțit că inima mea a rămas chircită și diminuată, iar creierul - uscat, slei, neputincios. […] Poemele pe care asculți sunt eșantioane din acea vreme. […] Pe când citeam, în studio, poem după poem, mi se părea ciudat că ele există și mă întrebam cine le-o fi scris […]. Sper că tu, însă, le vei percepe ca pe propriile tale poeme, cum ele și sunt de vreme ce acest disc e darul pe care, cu toată bucuria, m-am hotărât să ți-l fac" (din cuvântul autorului la antologia sonoră Mircea Cărtărescu, Poeme în garanție, ed. cit.).
Versiunea radiofonică a Levantului lui Mircea Cărtărescu, o producție a Teatrului Național Radiofonic din 2003, distinsă cu Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol radiofonic (Editura Casa Radio, colecția Teatru la microfon, 2004) este disponibilă aici.