Augustin Hadelich și Orchestra NDR "Elbphilharmonie" sub bagheta lui Alan Gilbert, în transmisiune directă de la Hamburg
Avangardism, clasicism și dodecafonism: Ligeti, Beethoven și Schoenberg, trei nume importante în istoria muzicii europene, reunite pe afișul concertului ce va avea loc vineri, 19 mai, la Elbphilharmonie din Hamburg, concert pe care îl veți putea asculta în direct, la Radio România Muzical, începând cu ora 21:00.
Membrii Orchestrei NDR "Elbphilharmonie" din Hamburg vor oferi, pentru început, lucrarea "Apariții" de György Ligeti, compozitorul de la nașterea căruia se va împlini un secol la finalul acestei luni. Augustin Hadelich va fi, apoi, solistul ansamblului, în cadrul unei binecunoscute partituri beethoveniene: Concertul în Re major op. 61pentru vioară și orchestră. Poemul simfonic Pelleas și Melisande de Arnold Schönberg este lucrarea ce va încheia programul concertului, desfășurat sub bagheta lui Alan Gilbert, dirijorul principal al orchestrei germane.
"Apariții" este lucrarea ce i-a adus faima lui György Ligeti, după cum declara însuși compozitorul. Premiera acestui opus a avut loc în 1960, fiind relativ controversată; i-a urmat un an mai târziu, în 1961, premiera lucrării "Atmosfere", aceste două pagini fiind considerate de compozitor motivul pentru care primea comenzi. Conform unor muzicologi, tendințele majore pe care le regăsim în creația lui Ligeti sunt prezente în "Apariții".
Concertul în Re major op. 61 pentru vioară și orchestră de Ludwig van Beethoven este actualmente considerat o capodoperă a genului, deși inițial a fost respins de public. În perioada în care a fost scris, lucrările concertante erau menite să dovedească virtuozitatea instrumentistului, însă Beethoven a preferat să ofere o partitură meditativă și, în partea a treia, cel puțin, jovială.
Poemul simfonic Pelleas și Melisande op. 5 de Arnold Schönberg a fost scris în 1902 și orchestrat un an mai târziu, rămânând în aceeași zonă estetică precum opusul precedent, Noapte transfigurată, cel puțin în sensul clocotului dramatic pe care compozitorul îl creează aici, ca și în mai celebrul opus 4. Inspirat de piesa de teatru a lui Maurice Maeterlinck, Schönberg a fost aplaudat pentru readucerea în prim plan a contrapunctului - deși orchestrația este un aspect la fel de reușit.
Sub egida emisiunii Scena europeană veți putea asculta, deci, concertul susținut de Orchestra NDR "Elbphilharmonie" din Hamburg, dirijată de Alan Gilbert, dirijorul principal al ansamblului german, solist fiind Augustin Hadelich; concertul va fi transmis în direct vineri, 19 mai, începând cu ora 21.00, pe frecvențele Radio România Muzical și pe romania-muzical.ro.