Aniversare Dan Dediu - 50, la 'Sunete contemporane'
de la Radio România Muzical,
13 - 17 martie
Vocația lui Dan Dediu și-a găsit plenitudinea în arta muzicală din toate direcțiile posibile, de creator și muzicolog, de pianist și dirijor, de profesor și om al cetății cu abilități administrative uimitoare. De aceea, acum când împlinește 50 de ani, mi-e greu să găsesc o sintagmă potrivită cu multele sale ipostaze sau să indic rețeta succesului de care se bucură în toată lumea, fără a cădea în locuri comune. Poate că bucuria nedisimulată a cunoașterii constituie pentru Dan Dediu combustia interioară, iar simțul paradoxului este vector principal în percepția realității. În rest, perseverență, luciditate, un talent uriaș, șanse exploatate la maximum, modestie și o impresionantă operă de autor (peste 160 de opusuri) cu o capacitate empatică deosebită pentru interpreți și public.
În 1991 a câștigat Premiul I și Marele Premiu la Concursul Internațional de Compoziție "George Enescu" (cu Simfonia I "Lumini tainice"), iar din 2008 face parte din juriul acestui redutabil concurs. Tot în 1991 se număra printre laureații unor prestigioase concursuri de la Ludwigshafen am Rhein, Viena și Dresda și a primit Premiul "George Enescu" al Academiei Române pentru Cvartetul de coarde nr. 3 op 22.
Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România l-a premiat în repetate rânduri: 1992 - "Voci de corn dintr-un Recviem necunoscut" op. 19 pentru patru corni; 1995 - "Hyperkardia I" op. 39 pentru orchestră de cameră; 1998 - "Post-ficțiunea" op. 50 operă de cameră pe un libret propriu, ca și pentru volumul "Dan Constantinescu - esențe componistice" realizat împreună cu soția sa, muzicologul Valentina Sandu Dediu; 1999 - "Stabat Mater" pentru cor mixt; 2000 - "Introduceri și Cântecele ariciului" op. 72 pentru pian; 2001 - "Latebrae" op. 79 pentru vioară, violă și pian; 2004 - "Grana" op.101 pentru orchestră mare; 2007 - "De tenebrae" op. 116 pentru patru tromboni și Cvartetul de coarde nr. 4 op 123 "Alphabet in Whirly Music", ca și Premiul de excelență pentru Formația Profil, în calitate de director artistic; 2011 - Hypercardia III op. 148 "In memoriam Alfred Schnittke e Edison Denisov" pentru 15 instrumentiști; 2015 - "Febra" op. 138 triplu concert pentru violoncel, flaut, clarinet și orchestră.
În timpul celor două mandate de rector al Universității Naționale de Muzică din București (2008 - 2016), Dan Dediu a izbândit să finalizeze o construcție nouă, fapt formidabil dacă ne gândim la contextul repetatelor recesiuni de care avem parte; de asemenea a dat o configurație aparte festivalului "Săptămâna Internațională a Muzicii Noi" de la București din postura de director; nu în ultimul rând, este cel mai tânăr deținător al titlului de "Doctor honoris causa" (2014).
Înainte de toate însă, Dan Dediu se definește prin creația sa, în care primează gustul rafinat, deschideri către orizonturi literare și filosofice de anvergură, ca și expresivitatea versatil angajată între ludic și tragic.
Vă invit să ascultați un portret în cinci episoade (13-17 martie) la Sunete contemporane, începând de la ora 23.30, avându-l ghid pe compozitor.