21 martie 2019 - Ziua Europeană a Muzicii Vechi

Începuturi

Din anul 2013, Rețeaua Europeană de Muzică Veche (REMA - Réseau Européen de Musique Ancienne) a marcat data de 21 martie - ziua de naștere a compozitorului Johann Sebastian Bach și începutul primăverii astronomice - ca fiind Ziua Europeană a Muzicii Vechi. Într-un timp scurt, de atunci și până acum, REMA, promotor oficial și coordonator al evenimentului, a ajuns să fie reprezentat de 86 de membrii din 21 de țări.

De la prima ediție, din 2013, a avut sprijinul și s-a derulat sub Înaltul Patronaj al Comisarului European pentru Cultură și UNESCO. Și tot, din 2013, a fost semnat și un parteneriat cu EBU (European Broadcasting Union) dar și cu alte instituții europene preocupate de acest fenomen, cel al promovării Muzicii vechi.

21 martie, a devenit  o dată  importantă pentru promovarea unei moșteniri muzicale unice de peste 1000 de ani. Pentru a capta atenția câtor mai multor melomani, în această zi se organizează concerte, conferințe și alte diverse programe în toată Europa, care prin transmisiile live și prin streaming pe internet sunt preluate în întreaga lume!

Ambasadori ai muzicii vechi

Din 2017, pentru fiecare ediție, REMA a invitat ca Ambasador câte o personalitate binecunoscută a Muzicii vechi. Astfel, în 2017 a fost desemnat, René Jacobs - un binecunoscut contratenor, cel care a readus într-o lumină nouă creația semnată de Monteverdi, Cesti, Gluck, Telemann iar în 2018 a fost numit Skip Sempé - un virtuoz clavecinist, fondatorul Ansamblului Capriccio Stravagante.

În 2019, ca Ambasador al Muzicii Vechi a fost ales Jean Rondeau - un alt virtuoz al clavecinului și compozitor. În 2012, la 21 de ani, a devenit cel mai tânăr instrumentist care a obținut Premiul întâi la Competiția Internațională de la Bruges și câștigătorul Premiului EUBO Development Trust - o distincție acordată celui mai promițător tânăr muzician al Uniunii Europene!

De atunci, Jean Rondeau a fost invitat în întreaga lume atât în recitaluri dar și ca solist al unor importante ansambluri de muzică veche, cum ar fi Cvartetul baroc Nevermind sau cu formația sa Note Forget.

Într-un interviu acordat REMA, Jean Rondeau se destăinuia: "Am descoperit muzica și în special clavecinul dintr-o întâmplare, pe când ascultam radioul! A fost ceva deosebit, deoarece legătura a fost directă cu instrumentul! Clavecinul poate fi o poartă spre muzică, un instrument cu care se poate începe muzica chiar din copilărie. Este un instrument generos pentru că la el oricine poate emite sunete. Pentru mine a fost o onoare să fiu ales Ambasador al Muzicii vechi în acest an. Este o oportunitate de a îi face pe oameni să descopere acest stil muzical cu o istorie atât de îndelungată!"

Ziua Europeană a Muzicii vechi la Radio România Muzical

Grație proiectului Radio România Muzical "Ascultă 5 minute de muzică clasică" veți avea ocazia de a asculta în cadrul emisiunilor Musica viva și Perpetuum mobile - Sosirea reginei din Saba din oratoriul "Solomon" de Georg Friedrich Händel în varianta oferită de Symphactory Orchestra dirijată de Tiberiu Soare.

De asemenea, universul Muzicii vechi îl veți regăsi și în câteva emisiuni special alcătuite:

-"Concerte de 5 stele", de la ora 15.30, unde aveți posibilitatea să îi ascultați pe Ambasadorul Muzicii vechi - clavecinistul Jean Rondeau în selecțiuni din recitalul susținut la Cadogan Hall din Londra și pe unul dntre cele mai bune Ansambluluri "Concerto Copenhagen" care l-a avut ca solist și dirijor pe Lars Ulrik Mortensen. În program sunt lucrări de: Jean-Philippe Rameau, François CouperinJohn Blow, Georg Muffat, Henry Purcell, John Ernest Gaillard, Georg Friedrich Häendel și Georg Philipp Teleman. Prezintă Laura Ana Mânzat.

      -"Scena europeană", de la ora 21.00, unde aveți ocazia de a audia alte două concerte în care muzica veche este în prim-plan, unul susținut de Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Slovene la Sala "Marjan Kozina" din Ljubljana dirijată de Gregor Fele și celălalt cu selecțiuni din concertul cameral susținut la Abația din Melk. În program sunt lucrări de: Johann Sebastian Bach, François Couperin, Louis-Nicolas Clérambault, Jean Henri d'Anglebert, Michel Lambert, Marin Marais. O ediție realizată de Ana Diaconu și prezentată de Irina Cristina Vasilescu ( producător Mihai Stănescu).

Așadar, în data de 21 martie 2019, vă invităm să fiți și dvs. ambasadori ai Zilei Europene a Muzicii vechi!

Audiție plăcută!

Octavia Galescu