Invitat în data de
21 octombrie 1933 să susțină o conferință despre principiul zborului
rachetelor, Hermann Oberth trimite manuscrisul în limba germană, anunțând că nu poate veni la București. Documentul are 9 file dactilo, cu semnătura de identificare a autorului și se păstrează în Arhiva Scrisă a SRR, dosar nr. 7/1933.
Textul conferinței radiofonice poate fi consultat aici.
Conferință difuzată în 3 mai 1943, ora 20.40, în cadrul emisiunii ”Universitatea Radio”, ciclul "Creatori de știință modernă". Arhiva Radio România, dosar nr. 7/1943, 22 file mss, cu semnătura autorului; semnalată în revista "Radio România", anul I, nr. 21, p. 9.
Înregistrare pe bandă magnetică din Fonoteca Radio România (inv. 233).
Horia Hulubei(n. 15 noiembrie 1896, Iași - d. 22 noiembrie 1972) - fizician român, pionier al "generației de aur" a cercetării nucleare românești, membru al Academiei Român. În 1948, a înființat și a organizat Institutul de Fizică din București, ulterior Institutul de Fizică Atomică Măgurele, al cărui director a fost (1956-1968).
În Războiul de Reîntregire, Horia Hulubei a luat parte la luptele de la Nămoloasa, Băltărețul și Mărășești din vara anului 1917. În emisiunea "Prim-plan", realizată de Manase Radnev, în anul 1969, Horia Hulubei mărturisea: "Războiul din 1914 m-a mobilizat în primul an de învățământ. Când m-am dus pe front, am plecat în desagă, în raniță, cu primul curs pe care-l audiasem la Universitatea din București, cel al profesorului Nicolae Costăchescu, elevul lui Poni, care era profesor de Chimie minerală; și l-am purtat în desaga aceasta pe toate părțile globului, până în Anglia și Franța, unde m-a dus războiul. Asta pentru că îmi era dragă această meserie."
Ion I. Agârbiceanu (n. 6 ianuarie 1907, Bucium-Sașa, Alba de Jos - d. 9 martie 1971, Cluj) - om de știință român, specialist în fizică atomică, cu realizări remarcabile în spectroscopia de emisie și absorbție, în studiul fluorescenței și în domeniul polarizării luminii. A proiectat primul laser din România. Membru corespondent al Academiei Române din 1963. Este fiul prozatorului și protopopului Ion Agârbiceanu.
A urmat cursurile Institutului de Electrotehnică din București, devenind inginer în 1929. Susține doctoratul în fizică (1934) la Facultatea de Științe din Paris, cu teza "Recherche sur le spectre de fluorescence et d'absorption des vapeurs de Iodine", lucrare ce a constituit multă vreme o referință în domeniu.
În 1941, după stagii în industria românească și cea engleză, începe o strălucită carieră universitară la Institutul Politehnic din București, unde va conduce din 1955 catedra de Fizică.
Coordonarea cercetărilor în domeniul amplificării cuantice a luminii, desfășurate de profesorul Ion I. Agârbiceanu, în laboratorul de "Metode optice în fizica nucleară", înființat în 1956 la Institutul de Fizică Atomică din București, va duce la realizarea primului laser cu gaz din România, pe baza unui proiect original.
La 21 martie 1963, a fost ales membru corespondent al Academiei Române.
Vă invităm să ascultați un interviu realizat de scriitorul George-Radu Chirovici cu savantul Ion I. Agârbiceanu, difuzat în emisiunea "Zece întrebări, zece răspunsuri", în 8 februarie 1964. Înregistrare pe bandă magnetică, inclusă în Arhiva Radio România (6/ XW 2905).
Înregistrarea cuprinde declarația făcută de Hermann Oberth la sfârșitul conferinței ținute la București, în legătură cu unele probleme actuale și de viitor ale cercetării spațiale și un interviu acordat de omul de știință român de origine germană despre vizita efectuată în România, la invitația Academiei Române.
Hermann Oberth(n. 25 iunie 1894, Sibiu - d. 28 decembrie 1989, Nürnberg) - om de știință și inventator român de origine germană, unul dintre pionierii zborului cu rachetă și ai astronauticii, născut la Sibiu în anul 1894, membru post-mortem al Academiei Române.