Ziua Muzicii Vechi - 21 martie, orele 19.00-21.00 - la Radio România Muzical


21 martie este o zi specială pentru iubitorii muzicii vechi, este dedicată aniversării acestui tezaur uluitor ce cuprinde peste 1000 de ani de istorie muzicală, din Evul Mediu până la finele Barocului (anul 1750), dar și cu unele inserții pe linia clasicismului în această ediție. Nu întâmplător a fost propusă ca dată de aniversare 21 martie, ziua de naștere a lui Johann Sebastian Bach care, într-o creație fără precedent, a formulat afirmații definitive și de neegalat în lumea barocului, preluate și recunoscute pentru valoarea lor și de generațiile secolului al XIX-lea, începând cu Felix Mendelssohn-Bartholdy și continuând cu spectaculoasa restaurare începută în secolul XX.

Ziua Muzicii vechi este sărbătorită în Europa și nu numai din anul 2013 prin intermediul REMA, o organizație ce promovează prin concerte și alte evenimente această veche istorie musicală europeană. Privind harta publicată pe site-ul earlymusicday.eu, mult mai bogată prin comparație cu ultimii doi ani, se observă o concentrare a evenimentelor în Italia și Franța, cum este și firesc - sunt țările în care au apărut cele mai importante școli de profil, urmate de Anglia, Olanda, Germania, Spania, Portugalia, Belgia, Finlanda, Elveția, și ca o extrapolare își anunță participarea și Statele Unite ale Americii, Japonia, Taiwan, Israel, țări care nu au traversat acest fenomen, dar care aderă din solidaritate. Sud-estul Europei în cea mai mare măsură tace, posibil în lumina evenimentelor tragice pe care le parcurgem, cu excepția Poloniei și a Ungariei.

Ca de fiecare dată, REMA a desemnat un ambasador al acestui eveniment, anume pe contratenorul Carlo Vistoli, o voce care s-a distins încă din anul 2015 în cadrul Academiei "Le jardin des voix" înființate de ansamblul "Les Arts Florissants", Artistul italian a colaborat cu cele mai importante ansambluri de profil - Les Arts Florissants, Cappella Mediterranea, The English Baroque Soloists, Concerto Italiano, Les Musiciens du Louvre, Il Pomo d'Oro, deopotrivă în concerte și în producții lirice. Va fi prezent și pe frecvențele nostre cu câteva arii din cuprinsul celor mai noi albume lansate.

Parcurgem declarația artistului italian în calitate de ambasador al Zilei Muzicii Vechi - ediția a X-a: "De ce și cum ne vorbește astăzi Muzica Veche de la o distanță de sute de ani? Am simțit mereu faptul că una dintre cele mai fascinante particularități este permisivitatea dată interpreților de a se exprima în maniere atât de diferite și de a oferi chiar între granițele regulilor de interpretare posibilitatea de a personifica discursul într-o mai mare măsură decât în epocile care au urmat. Cu cât descoperim mai mult, cu atât realizăm faptul că există comori îngropate care așteaptă să fie scoase la lumină… Faptul că am fost desemnat Ambasador al Zilei Muzicii Vechi nu este doar o mare onoare pentru mine ci și o încurajare de a merge mai departe pe acest drum, de a interacționa cu publicul, mai ales cu generațiile mai tinere, prin intermediul acestei pasiuni pentru muzica veche. Astfel ei pot descoperi o întreagă lume ce deschide mintea și inima către emoții noi și neexplorate, sau affetti potrivit expresiei vechi, dar fără timp. Apare sentimentul că o lucrare compusă acum 300 de ani , ar fi putut să fie scrisă în zilele noastre pentru că are ceva important să ne transmită. Aceasta este magia muzicii! "

Ce puteți asculta la Radio România Muzical, pe această temă? Pagini de Jean Philippe Rameau, Antonio Vivaldi, Henry Purcell, Luigi da Mancia, unul dintre autorii promovați în această Zi a Muzicii Vechi într-un concert la Lyon, Eustache du Caurroy - un Orlando di Lasso al Franței, Giovanni Girolamo Kapsberger și desigur Johann Sebastian Bach.

Vă semnalez și debutul celei de-a doua ediții a Festivalului Zilei Muzicii Vechi - festival virtual ce se va desfășura între 21 și 27 martie, cu o selecție oferită de parteneri din întreaga lume. Sunt programate concerte care pot fi urmărite pe site-ul earlymusicday.eu, secțiunea festivalului, timp de 24 de ore de la data afișată, începând cu cel susținut de contratenorul Carlo Vistoli, ambasadorul Zilei Muzicii vechi, alături de Academia de Muzică Veche din Berlin, în prima zi de festival.

Sunt atât de binevenite sărbătorile, cu atât mai mult sărbătoarea unei arte muzicale, care exprimă una dintre cele mai valoroase și rafinate componente ale civilizației europene. Îi descoperim necontenit valențele și efectul benefic asupra sufletului uman, și mai ales virtuțile puse mereu în slujba armoniei și a celebrării păcii.

Marina Nedelcu