EVENIMENTE

Ziua Limbii Române: ”Testamentul Văcărescului” de Nichita Stănescu

Elena Văcărescu (1864-1947)

"Testament" de Ienăchiță Văcărescu este cea mai veche înregistrare din Fonoteca de Aur, copiată de pe un disc imprimat la Sorbona la 20 mai 1913 pentru Muzeul Cuvântului (înființat în 1911). Discurile pe care este imprimată vocea Elenei Văcărescu au fost descoperite în 1980 de către publicista Maria Moscu, iar custodele arhivei fonografice din Paris, Marie France Calas, a făcut posibilă transpunerea lor pe bandă de magnetofon. Înregistrările au fost difuzate pentru prima dată în ediția din 12 iulie 1980 a emisiunii "Fonoteca de Aur" realizată de Iulius Țundrea , care i-a avut ca invitați pe Maria Moscu și Marie France Calas. Înregistrare pe bandă magnetică, inclusă Fonoteca de Aur a Radiodifuziunii Române, copiată în Arhiva digitală (I-CD-19):

Transcriem mai jos conținutul acestui fragment audio:

"Vechea și stră­lucita familie boierească Văcărescu, din care cu mândrie mă trag, a dat țării trei poeți: Alecu, Ienăchiță și Iancu Văcărescu. De Ienăchiță Văcărescu voi spune mult cunoscutul lui Testament:

«Urmașilor mei Văcărești/ Las vouă moștenire/ Creșterea limbei românești/ Ș-a patriei cinstire.»"

Nichita Stănescu: ”Testamentul Văcărescului este fundamental pentru orice poet al limbii noastre. Este testamentul de neîntrecut, e singurul testament pe care îl visează un poet pentru că nu există poet care să nu-și iubească patria în mod absolut și fundamental, iar felul lui de iubire este acela exprimat prin cuvinte. Cuvintele sunt sufletul omului, de aceea cu cât ele sunt mai bine exprimate, [ele sunt] mai adevărate, mai cinstite, mai visătoare. Cuvintele sunt materialul principal al poetului, ori creșterea limbii române este una dintre misiunile cele mai importante pe care le are poetul, pentru că limba este materialul cel mai de seamă pe care îl are poezia.

Vă invităm să-l ascultați pe Nichita Stănescu în emisiunea "Scriitori la microfon" din 8 septembrie 1977, redactor: Radu Felix. Înregistrare pe bandă magnetică (6/ ZW 16793) din Arhiva Radio România. Publicat postum în audiobook-ul Nichita Stănescu. Albastru de Prusia. Despre scriitori și literatură (București, Editura Casa Radio, 2010), un proiect al Serviciului Patrimoniu Cultural și Arhive.

Testamentul Văcărescului de Nichita Stănescu:

Ienăchiță Văcărescu (1740-12 iulie 1797) a făcut studii în țară și la Constantinopol și a ocupat diferite funcții în stat, ajungând până la cea de dregător domnesc. A alcătuit prima gramatică tipărită în Muntenia (1787).

Elena Văcărescu (n. 21 septembrie 1864, București - d. 17 februarie 1947, Paris) - scriitoare, cea dintâi femeie din România care a fost primită în Academia Română; a primit de două ori premiul Academiei Franceze.