Ziua Europeană Muzicii Vechi în transmisiune directă de la Stockholm

21 martie este o zi specială pentru iubitorii muzicii vechi, este dedicată aniversării a peste 1000 de ani de istorie muzicală europeană, din Evul Mediu până la finele Barocului având ca reper final anul morții lui Johann Sebastian Bach - 1750. A fost de-altfel propusă ca dată de aniversare a muzicii vechi, tocmai ziua de naștere a Cantorului de la Leipzig, care într-o creație fără precedent a formulat afirmații definitive și de neegalat în lumea barocului, preluate și recunoscute pentru valoarea lor de generațiile secolului al XIX-lea, începând cu Felix Mendelssohn Bartholdy și continuând cu spectaculoasa restaurare începută în secolul XX.

Ziua Muzicii vechi este sărbătorită în Europa din anul 2013 prin intermediul REMA, o organizație ce promovează prin concerte și alte evenimente această veche istorie muzicală europeană, toate susținute în aceeași zi aniversară. Privind harta publicată pe site-ul earlymusicday.eu, se observă o concentrare a evenimentelor în Italia și Franța, cum este și firesc - sunt țările în care au apărut cele două școli de profil, dar și în Spania care nu rpmăne cu nimic mai prejos, urmată de Germania, Anglia, Irlanda, Suedia, Portugalia, Belgia, Finlanda, și ca o extrapolare își anunță participarea și Statele Unite ale Americii, Hong Kong și Australia, țări care aderă din solidaritate.

Noi vă oferim în seara zilei de 21 martie, un concert transmis în direct de la Stockholm, cu titlul "Bacho Continuo - The power of darkness". Basul Staffan Liljas în compania unui ansamblu format din violonistele Ann Wallström și Lina Söderholtz, Andrea Ravandoni la violă, Mime Brinkmann - violoncel, Olof Larsson - violone, Kerstin Frödin - oboi și Johan Lindström - orgă va interpreta trei Cantate pentru voce de bas de Johann Sebastian Bach, având ca tematică moartea privită ca izbăvire de păcate, ca eliberare din cătușele unei existențe mult prea dureroase; mai exact, Cantata BWV 82 "Ich habe genung" (Îmi este de-ajuns), compusă într-o primă versiune pentru bas și oboi solo în 1727, BWV 158 " Der Friede sei mit dir" (Pacea fie cu voi), cea mai scurtă dintre cantatele compuse de Bach, și Cantata BWV 56 "Ich will den Kreuzstab gerne tragen" (Cu bucurie voi purta crucea).

Basul suedez Staffan Liljas, prezență notabilă pe scenele de operă și de concert suedeze, este un interpret împătimit al muzicii vechi - Purcell, Handel, Bach, este de-altfel președintele Asociației de Muzică Veche Suedeze, numele său fiind legat desigur și de repertoriul de operă tradițional al secolului al XIX-lea și de muzica contemporană. A făcut parte din distribuția a trei opere contemporane și a unui oratoriu, prezentate în primă audiție - o personalitate complexă, o apariție impunătoare care se alătură galeriei marilor voci consacrate accesând aceste Cantate pentru bas și ansamblu instrumental de Johann Sebastian Bach. Mă gândesc la Dietrich Fischer-Dieskau, Hermann Prey sau mai de curând, Stephan MacLeod și Matthew Brook..
Marina Nedelcu