Zile de sărbătoare în preajma lui 1 decembrie, la Radio România Muzical

1 decembrie, Ziua națională a României, vine cu daruri muzicale la Radio România Muzical, răspândite pe tot parcursul săptămânii 29 noiembrie - 5 decembrie.

 În 29 noiembrie, de la ora 11.30, puteți asculta în premieră românească selecțiuni de pe albumul conținând Concertele nr. 1 și 2 pentru pian și orchestră de Dmitri Șostakovici, înregistrat de pianistul Simon Trpceski și Orchestra Filarmonicii Janacek din Ostrava, sub bagheta lui Cristian Măcelaru, un disc nominalizat la premiile ICMA 2022 (International Classical Music Awards).

La aceleași prestigioase premii sunt nominalizate și cele două discuri pe care le puteți asculta în integralitate luni, 29 noiembrie, de la ora 19.00, ambele conținând lucrări de George Enescu, înregistrări semnate de pianistul german Alexander Krichel și Ansamblul Les Dissonances condus de violonistul David Grimal.

Începem ziua de 30 noiembrie, urându-I "La mulți ani" pianistului Radu Lupu, care este Interpretul zilei la Radio România Muzical, de la ora 10.00. De la ora 11.30, vă invităm să ascultați în premieră o producție a Editurii Casa Radio, înregistrări realizate în studiourile noastre de Romanian Chamber Orchestra, dirijor Cristian Măcelaru, în august 2020: Serenada op. 22 de Antonin Dvorak și Cvartetul "Moartea și fata" de Franz Schubert, într-o versiune pentru orchestră de coarde ce-i aparține lui Cristian Măcelaru.

1 decembrie este ziua "României valorilor muzicale" la Radio România Muzical. De la orele 10.00 și 13.05, două emisiuni se derulează sub acest generic, trecând în revistă mari nume de compozitori și interpreți români. În jurul orei 15.00, privim către viitor, ascultând un dublu CD în premieră, apărut la Editura Casa Radio, purtând numele proiectului Radio România Muzical "Moștenitorii României muzicale". Sunt înregistrări din recitalurile susținute în octombrie 2019 de violonista Ioana Cristina Goicea și pianistul Andrei Banciu și în martie 2020 de violoncelistul Valentin Răduțiu și pianistul Per Rundberg, o apariție discografică ce anticipă serbarea în 2022 a 25 ani de la înființarea Radio România Muzical.

Pe 1 decembrie, de la ora 19.00, puteți asculta în direct concertul susținut cu ocazia Zilei naționale a României de Orchestra de Cameră Radio și Orchestra Națională de Cameră a Republicii Moldova, reunite sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea și avându-l solist pe violoncelistul Andrei Ioniță. Un concert ce marchează și 10 ani de la înființarea Radio Chișinău, prilej cu care, de la ora 23.30, difuzăm înregistrări realizate în 2020 la Chișinău cu două cvartete semnate de compozitori moldoveni, Ghenadie Ciobanu și Boris Dubosarschi.

Și tot pe 1 decembrie, de la ora 21.00, "Scena europeană" este deschisă pentru două concerte din 2020 susținute de Orchestra Radiodifuziunii WDR din Koln, condusă de directorul ei muzical, Cristian Măcelaru, unul dintre cele mai active nume românești pe marile scene internaționale din prezent.

Pe 2 și 3 decembrie, de la ora 11.30, propunem în serial, în primă audiție, cel mai nou album al pianistei Axia Marinescu, "Les femmes qui dansent", remarcat deja la nivel internațional. 2 decembrie este și ziua când ne amintim de pianistul Dinu Lipatti, plecat prea devreme dintre noi în 2 decembrie 1950 (Interpretul zilei, ora 10.00).

Și vom încheia săptămâna în acorduri mozartiene, pe 5 decembrie, când comemorăm 230 ani de la dispariția marelui compozitor: de la ora 20.00, puteți asculta în direct de la Opera de stat din Viena o nouă producție cu opera "Nunta lui Figaro", prima din seria Mozart-Salieri propusă de celebrul teatru. Fără români în distribuție, dar cu gândul la numeroșii muzicieni români care au strălucit acolo sau care au condus acest emblematic teatru...