VIDEO. Din nou, în direct de la Teatrul Metropolitan din New York
La « Seara de operă », cele mai romantice povestiri despre … E.T.A. Hoffmann
Cine a fost E.T. A. Hoffmann ?
Un scriitor romantic. Creatorul nuvelei fantastice, unul dintre premergătorii direcți ai lui Kafka - spun azi dicționarele literaturii universale. Poate cea mai interesantă personalitate artistică a începutului de veac al XIX-lea.
Un boem și …un bețiv incorigibil - adaugăm însă prezentării de dicționar, ciudatele povestiri rămase despre el. În fapt, probabil doar un visător: care, din când în când, cuteza să atingă cerul cu gândul și spunea că a făcut-o cu degetele …
Există, desigur, printre zecile de scrieri despre el, și una biografică, apărută în 1926 sub semnătura lui Walter Harich - numită Demonul în artă - întemeiată pe dovezi sigure și fără adaosul scandalos al… « circularelor orale » care însoțesc numele lui Hoffmann. Numele : care nume mai exact ? Ernest Theodor Amadeus Hoffmann - « Amadeus », fiind adoptat de artist în locul celui inițial, Wilhelm, în semn de admirație pentru Mozart.
Și, din 10 februarie 1881, mai există încă o « scriere » prezentându-l pe poet. O scriere muzicală: opera Povestirile lui Hoffmann - compusă de Jacques Offenbach, cu tragismul, dăruirea, curajul și înțelepciunea ultimelor sale luni de viață. Aș spune, cea mai interesantă și romantică!
E. T. A. Hoffmann, subiect de operă
Din ceața amintirilor, răsar pentru o clipă, chipurile iubite de poet, pentru ca apoi ele să dispară în întunericul nopții, lăsându-i în suflet doar nostalgia și tristețea din care se vor naște minunate poezii de dragoste - acesta este subiectul operei lui Offenbach, al cărei libret a fost inspirat atât de amănuntele vieții poetului știute la acea dată, precum și de cele 3 nuvele scrise de însuși Hoffmann. Astfel, actul « Olympia » și-a găsit inspirația în nuvela Omul de nisip, actul « Giulietta », în Povestea chipului pierdut, iar « Antonia », în nuvela Consielerul Krespel.
Dar, nici libretul lui Jules Barbier, și nici muzica lui Offenbach nu conferă personajului lor principal, imaginea de om sfârșit sau pierdut : ci a unui artist pentru care viața înseamnă cunoaștere, dăruire și trăire intensă; Hoffmann urcând toate treptele, așa cum le și coboară, fără remușcări, reproșuri sau regrete și situându-se între destin și lumea lui, între ceea ce trebuia să fie și ceea ce ar fi vrut, doar că… Lindorf / Coppelius / Dapertutto / Doctor Miracle au împiedicat fericirea să se întâmple…
Povestirile lui Hoffmann, recitite la MET
Cea mai recentă repovestire a Povestirilor lui Hoffmann a fost făcută la MET, în urmă cu 5 stagiuni de Bartlett Sher: regizor american, care a mai montat pe aceeași scenă, Bărbierul din Sevilla și Contele Ory - prezenta stagiune, reluând acea producție.
Atunci, interpretul rolului titular, era tenorul maltez Joseph Calleja. În prezent, este tenorul italian Vittorio Grigolo: adorat la MET. Iubitele lui Hoffmann fuseseră Kathleen Kim (Olympia), Anna Netrebko (Antonia / Stella) și Ekaterina Gubanova (Giulietta), în timp ce acum sunt Erin Morley, Hibla Gerzmava și respectiv Christine Rice - artiste tinere, destul de puțin cunoscute. Și, tot atunci, cele 4 figuri demonice care-l împiedică pe poet să-și găsească fericirea au fost interpretate de Alan Held; în timp ce, în actuala stagiune, ele sunt ale baritonului star, Thomas Hampson - pe care, personal, abia aștept să-l ascult în această ipostază.
De asemeni, în locului lui James Levine - directorul muzical pe viață al celebrui teatru liric new-yorkez - sâmbătă, va reintra în fosă dirijorul-invitat canadian, Yves Abel, pentru un spectacol pe care Seara de operă îl va prelua în direct și pe care îl voi comenta împreună cu marele iubitor de operă și reputatul etnograf, Mihai Canciovici.
O nouă Seară de operă, LIVE de la Metropolitan Opera House din New York, în care am motive să cred, că îmi veți fi, din nou alături. Sâmbătă, 31 ianuarie, de la ora 20.00.