EVENIMENTE

Victor Rebengiuc rostește Victor Hugo - "Intrarea în umbră" (fragment din "Sfârșitul lui Satan")

Victor Rebengiuc. Foto: Arhiva S.R.R.

Vă invităm să ascultați o înregistrare din Fonoteca de Aur, transmisă în cadrul emisiunii "Poezie universală", realizată de Dan Verona, în lectura lui Victor Rebengiuc:

Victor Hugo - "Intrarea în umbră" (fragment din "Sfârșitul lui Satan"):

Din dramaturgia scriitorului, Arhiva Radio România păstrează "Regele petrece" - piesă în cinci acte scrisă de Victor Hugo. Istoria acestei creații este următoarea: jucată în premieră pe 22 noiembrie 1832, dar interzisă de guvern după o seară, piesa a fost folosită pentru opera lui Giuseppe Verdi "Rigoletto", din 1851, libretul fiind semnat de Francesco Maria Piave.

În 1952, Mihai Zirra regizează "Regele petrece", avându-i în distribuție pe: George Vraca, Valeriu Valentineanu, Ion Manolescu, Emil Botta ș.a. Piesa este disponibilă aici.

Victor Hugo (26 februarie 1802- 22 mai 1885) a fost un poet, dramaturg și romancier francez, legat de marile lupte artistice și politice ale secolului al XIX-lea. Hugo își dedică majoritatea timpului scrierii poemelor și traducerii unor opere clasice. Prin operele sale cele mai populare: Notre Dame de Paris (1831), Regele petrece (1832) și Mizerabilii (1862), Hugo a rămas unul dintre cei mai citiți și mai apreciați scriitori clasici. Victor Hugo era simpatizant al Republicii. Membru al Academiei Franceze din 1841. Este înmormântat la Panthéon.

Panthéonul a fost construit în secolul al XVIII, ca biserică dedicată Sfintei Genoveva (Sainte-Geneviève). În timpul Revoluției Franceze, locașul de cult a fost profanat iar din1885 clădirea cu cupola sa impresionantă a devenit monumentul marilor oameni pe care îl cunoaștem astăzi, odată cu funeraliile lui Victor Hugo, la care au participat un milion de oameni.

Deviza de pe fronton a rămas aceasta: "Aux grands hommes la Patrie reconnaissante".