EMISIUNI A-Z | Viața cărților
Viața cărților (1969)
Invitați: Victor Eftimiu, Pop Simion, George Ganea, Ioan Diaconu, George Muntean, C. Vișan, Șerban Cianoff. Redactor: Florin Constatin Pavlovici. Fonoteca Radio România (XW 11524).
Prima ediție a emisiunii ”Viața cărților”.
Redactorul emisiunii, Florin Pavlovici, prefațează emisiunea (min. 0'06'').
Rubrica ”Ediții de autor”. Opere de Victor Eftimiu, convorbire cu autorul (min. 0'57''); Pop Simion - lectură din romanul Criză de timp (min. 5'55'').
În rubrica ”Noi volume de proză, de poezie și critică” sunt recenzate două volume de proză: Al. Ivasiuc, Cunoaștere de noapte, prezentare de George Ganea (min. 10'25''); Ioana Andreescu, Soare sec, prezentare de Ioan Diaconu (min. 15'58''); două volume de poezie: Gheoghe Grigurcu, Trei nori, prezentare de George Muntean (min. 17'56''); Gh. D. Vasile, Ochiul fără timp, prezentare de C. Vișan (min. 23'13'') și volumul de critică al lui M.N. Rusu, Utopica, prezentare de Șerban Cionoff (min. 25'51'').
Durată: 29'31''
Despre emisiune: Redactori: Florin Pavlovici, Ileana Corbea (după ianuarie 1972). Emisiune de actualitate literară, inițiată de Florin Constantin Pavlovici, urmărind aparițiile editoriale, receptarea de către critic și cititori a volumelor de proză, poezie, teatru ș.a. Emisiunea cuprinde, în cadrul unor rubrici specializate, cronici și prezentări de carte contemporană (”Carnet de librărie”, ”Note de lectură”, ”Cărți care vă așteaptă”), dar și de interviuri, despre cărți aflate în pregătire, debuturi (”Debut editorial”, ”Autograf sonor”); anchete printre cititori (”Opinii de cititor”, ”Cititorii la microfon”); comentarii asupra circulației cărții românești în străinătate (”Cartea românească peste hotare”); reportaje, anchete, convorbiri legate de circuitul cărții (”De la manuscris la carte”) ș.a. Transcriem mai jos un fragment din prezentarea pe care Florin Pavlovici o face emisiunii: ”Începând de astăzi, emisiunea Matineu literar, ora 9:30, se va numi Viața cărților. Sperăm să nu fie vorba numai de schimbarea titlului acestei emisiuni, dar și de o îmbogățire a ei printr-o mai energică fixare în cadrele a ceea ce am putea numi viața cărții, tulburătoarea viață a cărții.”