Un week-end cu Premiile Grammy la 'Grădina de sunete' - 27 și 28 februarie

Sâmbătă și duminică, 27 și 28 februarie 2016, de la ora 11.00, 'Grădini de sunete' cu o propunere inedită: un week-end cu premiile Grammy.

Cea de-a 58-a ediție a Premiilor Grammy

A fost a 58-a ediție a ceremonie care premiază artiști și înregistrări și aparițiile lor scenice din mai toate domeniile muzicale. A fost cea de-a 16-a ediție a acestui eveniment care a avut loc la Staples Center din Los Angeles. Pentru acordarea premiilor au fost luate în considerare aparițiile discografice și scenice din perioada 1 octombrie 2014 - 30 septembrie 2015. Lista nominalizărilor tuturor categoriilor pentru ediția de anul acesta a fost dată publicității pe 7 decembrie 2015. De altfel, Radio România Muzical v-a dezvăluit imediat artiștii și albumele nominalizate la categoriile din domeniile muzicale difuzate de postul nostru. Multe dintre albumele nominalizate au fost prezentate în emisiunile "Music Box" și "Jazzy Hour", cum este si cazul câștigătorilor de la următoarele categorii:

Best Jazz Instrumental Album - un "back to the future"

Nu e de mirare deci că Past Present al chitaristului și compozitorului John Scofield a obținut premiul Best Jazz Instrumental Album. Apariția sa a fost semnalata pozitiv si de Berti Barbera, realizatorul emisiunii Jazzy Hour. În fapt, albumul lui John Scofield este, putem spune, un "back to the future" , pentru că artistul a reușit să reunească foarte aplaudatul său cvartet de la începutul anilor 90' pentru a-i interpreta noile compoziții. Este vorba despre despre Joe Lovano - saxofon tenor, Larry Grenadier- bass, Bill Stewart - percuție, evident alături de John Scofield - chitară.

Best Opera Recording - recrează o lume de basm exotic

 
  
Best Opera Recording a revenit albumului Ravel semnat de Seiji Ozawa, care a împlinit anul trecut 80 de ani și care a mai primit un frumos cadou prin acest premiu. Seiji Ozawa recrează magia și misterul pe care Ravel le-a imaginat. O lume de basm exotic populată de fotolii care vorbesc, pisici care cântă și cești de ceai care dansează - este prezentarea făcută discului de Decca Classics, emblema sub care apare albumul.

Best Latin Jazz Album - o întoarcere la origini

Albumul Made in Brasil semnat de pianista, cântăreața și compozitoarea de origine braziliană Eliane Elias, este, practic, o întoarcere acasă a Elianei Elias, după 3 decenii de activitate solistică în Statele Unite al Americii. Artista a fost producător, compozitor, a scris versuri, a aranjat și bineînțeles a interpretat la pian și voce muzica acestui disc. Dincolo de asta, ea a fost ajutată de Steve Rotby și Marc Johnson, vechii ei colaboratori, dar și de muzicieni brazilieni cum ar fi basistul Marcelo Mariano, o impresionantă secție ritmică asigurată de Edu Ribeiro, Rafael Barata, Mauro Refosco și Marivaldo dos Santos, dar și chitariștii Marcus Teixeira și Roberto Menescal.

Best Orchestral Performance - pentru o simfonie, portret al lui Stalin

 
  
Este vorba despre primul disc al seriei Sostakovici în umbra lui Stalin semnată de Orchestra Simfonică din Boston, dirijată de Andris Nelsons. Premiul, evident, este o încurajare binevenită pentru acest proiect discografic care se va întinde pe următorii 2 ani și va cuprinde înregistrarea opusurilor compuse de Dmitri Sostakovici între anii 1936 și 1953, adică perioada în care compozitorul s-a aflat în disgrația regimului comunist din Uniunea Sovietică, până la moartea lui Stalin. Orchestra Simfonică din Boston sub bagheta lui Andris Nelsons are meritul de a aduce pe tărâm american mai multe opusuri ale lui Sostakovici, interpretate aici pentru prima. Iată deci un argument în plus la Grammy-ul obținut pentru "cea mai bună interpretare orchestrală".
Gabriel Marica