Transmisiune directă de la Copenhaga
Simfonia a II-a în do minor "Învierea" de Gustav Mahler este o lucrare monumentală pe care nu am avut ocazia să o ascultăm prea des în concert, în ultima vreme, din cauza pandemiei covid, interpretarea partiturii implicând un număr foarte mare de muzicieni pe scenă. Audiția acestei simfonii este una dintre cele mai puternice experiențe muzicale pe care le putem trăi într-o sală de concert, plină de dramatism și speranță, atât de potrivită pentru vremurile pe care le trăim, o emoție pe care sperăm să o simțim în direct la Radio România Muzical.
Joi, 17 martie, de la ora 20.30, vom difuza live de la Sala de concerte din Copenhaga această creație de Mahler, interpretată de Corul Național Danez și Orchestra Simfonică Națională Daneză, sub conducerea dirijorului Fabio Luisi. Soliste vor fi Valentina Fărcaș și mezzosoprana Wiebke Lehmkuhl.
Vom avea ocazia, așadar, de a o asculta în partea a 5-a a Simfoniei în do minor de Mahler pe soprana română Valentina Fărcaș, una dintre cele mai apreciate muziciene române la nivel internațional, cu o bogată activitate artistică; a colaborat cu dirijori iluștri ai lumii precum Riccardo Muti, Kurt Masur, Kent Nagano sau Riccardo Chailly. Printre scenele care au găzduit concertele și spectacolele Valentinei Fărcaș se numără Opera din Zurich, Theater an der Wien, Filarmonica din Hong Kong, Operele din Lyon, Dresda și Amsterdam.
Valentina Fărcaș va cânta și vineri, 18 martie, în cadrul stagiunii Orchestrei Naționale Daneze din Copenhaga, în aceeași Simfonie "Învierea" de Mahler. Iar agenda ei viitoare mai include apariții la Filarmonica din Hong Kong, în Simfonia a IV-a de Mahler și Recviemul de Brahms; în această vară are programate concerte în cadrul festivalurilor de la St. Pölten și Rheingau, pentru ca la începutul anului viitor să revină la Copenhaga pentru o nouă colaborare cu dirijorul Fabio Luisi.
Valentina Fărcaș a studiat la Conservatorul din București și apoi a continuat cu studii de canto la Folkwang Hochschule Essen, instituție pe care a absolvit-o cu note maxime. A obținut premii în concursuri internaționale din Austria, Germania și România și a colaborat, după finalizarea studiilor, cu Teatrul de Stat din Meiningen și cu Opera Comică din Berlin. Repertoriul sopranei Valentina Fărcaș este impresionant, cuprinzând creații baroce, clasice și romantice - opere de Gluck, Handel, Mozart, Donizetti, Verdi, Bellini, Rossini și Jules Massenet. Soprana născută la București este nu doar o interpretă remarcabilă de operă, adorată pe marile scene lirice ale lumii, ci excelează și în sălile de concert, cântând partituri vocal-simfonice, oratorii și alte lucrări sacre.
Nu ratați joi, 17 martie 2022, de la ora 20.30 această întâlnire cu soprana Valentina Farcaș și cu Simfonia a II-a de Mahler, completată de un scurt interviu cu dirijorul serii, celebrul Fabio Luisi.