STEINHARDT, Nicolae (29 iulie 1912-30 martie 1989)
Nicolae Steinhardt (n. 29 iulie 1912, Pantelimon - d. 30 martie 1989, Baia Mare) - scriitor, critic literar, eseist, jurist (doctor în drept constituțional), publicist. De origine evreiască, s-a convertit la religia creștină ortodoxă în închisoarea de la Jilava și s-a călugărit după punerea sa în libertate. Între 18 noiembrie 1978 și 5 februarie 1983 a fost invitat de Victoria Dimitriu pentru a citi o serie de tablete radiofonice, transmise în emisiunea "Atlas cultural", sub titulaturi de rubrici diferite: "Portret de scriitor", "Note de călătorie", "Aniversări UNESCO 1979", "Însemnări", "Jurnal de autor", "Calendarul cultural al lunii".
N. Steinhardt, Acasă la Marcel Proust. Text difuzat în emisiunea "Atlas cultural", în cadrul rubricii "Note de călătorie", 16 iunie 1979; redactor: Victoria Dimitriu. Înregistrare pe bandă magnetică din Fonoteca Radio România. Extras din audiobook-ul N. STEINHARDT. Jurnal de autor 1978-1984 (București, Editura Casa Radio, 2012), un proiect al Serviciului Patrimoniu Cultural și Arhive.
N. Steinhardt, Vestigii ale civilizației macedonene în Grecia. Text difuzat în emisiunea "Atlas cultural", în cadrul rubricii "Note de călătorie", 10 ianuarie 1981; redactor: Victoria Dimitriu. Înregistrare pe bandă magnetică din Fonoteca Radio România.
N. Steinhardt, Johannes Gutenberg. Text înregistrat în anul 1984 și difuzat în emisiunea "Atlas cultural" din 20 ianuarie 1990, în cadrul rubricii "Restituiri"; redactor: Victoria Dimitriu. Înregistrare pe bandă magnetică din Fonoteca Societății Române de Radiodifuziune. Extras din audiobook-ul N. STEINHARDT. Jurnal de autor 1978-1984 (București, Editura Casa Radio, 2012). Transcriem integral prezentarea pe care Victoria Dimitriu a făcut-o eseului citit de Nicolae Steinhardt:
"Difuzăm astăzi o înregistrare care a zăcut mult timp în fonoteca «Atlasului cultural» în așteptarea unor timpuri mai bune. Este vorba de un text despre Gutenberg scris de Nicolae Steinhardt, cunoscutul eseist a cărui viață și-a rupt firul anul trecut, la începutul lunii aprilie. Înregistrarea a fost făcută cu aproximativ șase ani în urmă, dar nu a primit atunci viză pentru difuzare. Interzis nu era textul, ci autorul. Să-l ascultăm astăzi pe Nicolae Steinhardt, recunoscători benzii de magnetofon că a păstrat întregul elan al unei voci scumpe nouă, că ne aduce în auz viața miraculos păstrată a vocii unuia dintre bătrânii nesfârșit regretați ai cetății, model de ținută morală și intelectuală. Scriind și acum citind aceste cuvinte, știu că Nicolae Steinhardt ar fi fost mâhnit de grandilocvența lor. Și, totuși, îmi cer iertare, dar nu renunț la ele pentru că sunt în întregime adevărate. Deci, Nicolae Steinhardt vorbind despre Gutenberg, înregistrare restituită ascultătorilor."
N. Steinhardt, [Despre Gheorghe Tomaziu]. Eseu prefațat de Victoria Dimitriu, înregistrare difuzată în emisiunea ”Almanah”, 2 decembrie 1991, redactori: Victoria Dimitriu și Anca Mateescu.