Spectaculosul dirijor Teodor Currentzis - în concert live de la Stuttgart, 19 ianuarie

Pentru prima oară îl vom asculta pe dirijorul Teodor Currentzis într-o transmisiune directă la Radio România Muzical, eveniment programat în 19 ianuarie la "Scena europeană", de la ora 21,00. Concertul va fi susținut cu Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Stuttgart, ansamblu al cărei dirijor șef va deveni efectiv din stagiunea următoare, după o lungă perioadă de colaborare.

Dacă în trecut l-ați putut urmări sub genericul" Votează discul anului" în albumele "The Sound of Light" cu muzică de Rameau sau în "Le Sacre du Printemps" de Igor Stravinski (disc răsplătit cu premiul ECHO Klassic 2016), acum dirijorul de 45 de ani iubit deopotrivă la Filarmonica din Berlin, ca și la Teatrul Scala din Milano, va aborda una dintre capodoperele de referință ale muzicii austriece: Simfonia a IX-a în re minor de Anton Bruckner.

Teodor Currentzis este tipul muzicianului extrem de talentat și lipsit de prejudecăți, care în fața orchestrei se dezlănțuie într-o gestică amplă, "teatrală" și "excentrică" după cum o consideră criticii (New York Times); este o exteriorizare ce-i redă, de fapt, entuziasmul pentru expresia muzicală, indiferent din ce fel de epocă vine aceasta și pe care o încarcă cu inovații surprinzătoare și efecte pline de senzație. Cum va suna Scherzo-ul terifiant din ultima simfonie brucknerină? Nu cred că sunt șanse să fie pe linia lui Celibidache!

Dirijorul născut la Atena (debut la 15 ani) s-a înscris la Conservatorul din Sankt Petersburg la clasa lui Ilya Musin, urmând cursuri de perfecționare cu Valery Gergiev și Semyon Bychkov. A ales Pern ca oraș de reședință, situat la marginea de vest a Munților Urali, după ce a primit cetățenia rusească. Aici este din 2011 director artistic al Operei de Stat și Teatrului de Balet. La Pern activează ansamblurile vocale și instrumentale pe care le-a fondat în 2004 sub numele MusicAeterna și cu care a fost distins în 2017 cu "Record Academy Award Japan" pentru "Patetica" lui Ceaikovski și Don Giovanni.

"Niciodată n-am avut ambiția să devin dirijor. Mai degrabă mă văd compozitor, dar deocamdată nu scriu muzică pentru că sunt prea ocupat cu dirijatul. Asta se poate schimba." declara pentru Deutsche Welle muzicianul, care a jucat rolul principal din filmul artistic "Dau" (Ilya Khrzhanovsky- regizor).

Așteptăm o seară cu multe surprize plăcute și interesante la Scena europeană vineri, 19 ianuarie, ora 21.00.

Monica Cengher