Simfonia a IX-a de Beethoven - în direct de la Wismar
Libertate, Umanitate, Fraternitate, revoluții și utopii - toate aceste idei, aspirații și credințe sunt prezente în partitura Simfoniei a IX-a, în care Ludwig van Beethoven folosește, la final, cuvintele Odei bucuriei de Friedrich Schiller. Mesajul intelectual, muzical și emoțional este valabil și în 2019, la 249 de ani de la nașterea compozitorului german la Bonn. Urmează, deci, ca în 2020 lumea muzicală să îl sărbătorească intens pe Beethoven, venit pe lume în 1770. Orchestra Radiodifuziunii din Hanovra a început deja să-l omagieze pe artist, prezentând în această perioadă publicului toate cele nouă simfonii și integrala concertelor pentru pian de Beethoven. La Radio România Muzical ați putut asculta deja, în transmisiune directă, două dintre aceste seri beethoveniene, conduse de Andrew Manze; cea din 25 octombrie l-a avut solist pe pianistul Martin Stadtfeld, iar cea din 7 noiembrie pe pianistul Lars Vogt; am ascultat, cu acele ocazii, Simfoniile a VI-a și a VII-a și Concertele nr. 1 și 2 pentru pian și orchestră ale lui Beethoven.
Concertul din 11 noiembrie 2019 are, însă, o a doua semnificație deosebit de importantă: el marchează 30 de ani de la căderea zidului Berlinului; și ce altă partitură putea fi mai adecvată momentului decât Simfonia a IX-a a lui Beethoven? O cântă Corul Radiodifuziunii din Köln, Corul și Orchestra Filarmonică ale Radiodifuziunii din Hanovra, soprana Valentina Fărcaș, contralta Eva Vogel, tenorul Tomas Mohr și basul Markus Eiche. Dirijează Andrew Manze, dirijorul șef al ansamblului orchestral din Hanovra. Concertul are loc la Biserica "St. Georgen" din Wismar, o localitate din nordul Germaniei; un loc în care Orchestra Radiodifuziunii din Hanovra susține în mod regulat concerte.
"Beethoven ar fi fost cu siguranță surprins și mândru să afle câtă putere simbolică degajă încă simfonia lui" - spune Andrew Manze pentru radiodifuziunea germană locală. Iată, cei 30 de ani de la căderea zidului Berlinului sunt sărbătoriți în mai multe locuri din lume prin interpretarea acestei partituri. Mai mult decât atât, să nu uităm că melodia din finalul simfoniei a IX-a, "Freude, schöner Götterfunken", este, din 1985, imnul oficial al Uniunii Europene. Iar în anul 2001 opusul a intrat în patrimoniul cultural UNESCO, fiind prima compoziție de pe lista "Memory of the World". Simfonia a IX-a nu este ultima creație a lui Beethoven, care a mai compus multe alte partituri valoroase. Totuși, în opinia lui Andrew Manze, "ea simbolizează adevăratul succes al lui Beethoven, lupta lui împotriva greutăților vieții, a dificultăților de a se face înțeles de public, împotriva destinului de a fi surd. În ciuda tuturor acestor lucruri, Beethoven dă dovadă de mare optimism și credință în umanitate, dăruindu-ne acest minunat triumf al bucuriei la finalul ultimei sale simfonii."
Transmisiunea directă începe la ora 20.30 și se derulează în cadrul emisiunii Scena europeană.