Romanian Chamber Orchestra în proiectul 'Moștenitorii României muzicale'
"...O inițiativă absolut minunată" - astfel a fost salutat proiectul Moștenitorii României Muzicale pe care Radio România Muzical l-a inițiat în octombrie 2018 în colaborare cu Rotary Club Pipera. Recitalurile de la Sala Radio au adus în fața publicului bucureștean tineri muzicieni români aplaudați pe numeroase scene din străinătate.
În 3 noiembrie 2019, pe scena Sălii Radio a urcat Romanian Chamber Orchestra, ansamblu format din muzicieni români cunoscuți atât la nivel național, cât și pe plan internațional. "O seară fantastică" - s-a spus despre primul concert pe o scenă din București al Romanian Chamber Orchestra; ansamblu condus de Cristian Măcelaru.
Romanian Chamber Orchestra înseamnă 21 de muzicieni reuniți la inițiativa directorilor săi artistici, violonistul Alexandru Tomescu și violistul Ladislau Cristian Andriș. "…Am privilegiul să fiu concertmaestrul Romanian Chamber Orchestra, alături de cei mai buni dintre cei mai buni. Muzicieni români care cântă de mulți ani în cele mai bune orchestre ale Europei, membri marcanți ai Orchestrei Române de Tineret, studenți - noi suntem Romanian Chamber Orchestra" - a afirmat violonistul Alexandru Tomescu.
Concertul susținut în 3 noiembrie anul trecut la Sala Radio a fost al treilea dintr-o serie de concerte susținute la Arad, Timișoara și București; la pupitru s-a aflat Cristian Măcelaru.
Lawrence Foster l-a numit pe Cristian Măcelaru, într-un interviu acordat pentru Radio România Muzical, "viitorul Sergiu Celibidache al românilor". După concertul îndelung aplaudat în care a condus Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam, din cadrul Festivalului Enescu, Cristian Măcelaru, ocupă din septembrie 2019 postul de dirijor șef al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Köln. Două luni mai târziu, în 12 noiembrie 2019, Radio France a anunțat că începând cu 1 septembrie 2021, noul director muzical al Orchestrei Naționale a Franței va fi dirijorul român Cristian Măcelaru.
Promovând creația românească, muzicienii au inclus în acest turneu, în primă audiție absolută, creația compozitorului Dan Variu - MikroDivertisment. Programul a mai cuprins Divertimento-ul pentru orchestră de coarde de Béla Bartók și Serenada op.48 pentru orchestră de coarde de Piotr Ilici Ceaikovski.
Un concert de excepție, parte a proiectului "Moștenitorii României Muzicale" la Concertele Radio România Muzical - joi, 21 mai 2020, ora 19.00.