'România valorilor muzicale' în 1 decembrie la Radio România Muzical

De Ziua Națională a României, 1 decembrie, Radio România Muzical a programat o serie de emisiuni speciale menite să pună în lumină interpreții și compozitorii români, printre care și două tronsoane orare numite sugestiv "România valorilor muzicale".

Așadar, între 10.00 și 15.25 pot fi ascultate unele dintre cele mai reprezentative lucrări din repertoriul românesc, alături de înregistrări de referință din repertoriul universal semnate de interpreți români de marcă. În acest maraton al valorilor muzicale autohtone ne vom întâlni, printre alții, cu…

…violonista Lola Bobescu - născută în România, formată în Franța și stabilită în Belgia, țară în care a rămas până la sfârșitul vieții. A făcut parte din elita artistică belgiană atât prin concertele camerale susținute alături de soțul său, pianistul Jacques Genty, cât și prin aparițiile sale cu ansamblul instrumental "Soliștii din Bruxelles", pe care l-a fondat în 1963 și l-a redenumit ulterior Ansamblul de coarde "Eugene Ysaye". Lola Bobescu a cântat împreună cu această formație și în România.

…compozitorul Alfred Alessandrescu - "muzicianul cel mai iubit de către publicul nostru după George Enescu" - după cum era prezentat într-un articol din publicația "Muzica" din anul 1920. Nu doar presa română îi aducea aprecieri elogioase, ci și publicațiile franceze, și aceasta datorită unei lucrări din 1915 care i-a adus celebritatea - este vorba despre poemul simfonic "Acteon", partitură ce a primit premiul I la concursul de compoziție George Enescu din 1915, juriul fiind format din personalități ale vieții muzicale de la începutul secolului XX - Alfonso Castaldi, Paul Ciuntu, Dimitrie Dinicu, Dumitru Georgescu Kiriac, Ion Nonna Ottescu, Constantin Dimitrescu, Theodor Fusch, dar și George Enescu.

…violonistul Răzvan Stoica - despre care probabil nu știți că îi place să piloteze avioane. Din copilărie a fost fascinat de zbor, iar în urmă cu ceva ani și-a luat licența de pilotat avioane ultraușoare. "Este o senzație extraordinară să poți zbura și sunt bucuros că o pot face" - mărturisea într-un interviu pentru Revista Tarom Răzvan Stoica pe care-l vom asculta de Ziua Națională a României în compania ansamblului său "Kamerata Stradivarius".

…Orchestra Națională Radio - ansamblu cu o istorie la fel de veche ca radioul românesc - în 1928, Mihail Jora fiind cel care a trebuit să depună o muncă uriașă pentru a încropi un ansamblu orchestral pentru necesitățile muzicale ale radioului public. În anul 1936 însuși Enescu a dirijat Orchestra Radio într-un Medalion alcătuit exclusiv din creațiile sale. Pe atunci, concertele se țineau într-un mic studio de pe strada Berthelot nr.60 în care încăpeau aproximativ 20 de spectatori.

…soprana Virginia Zeani - cea despre care Maria Callas spunea că este singura ei rivală posibilă. De-alungul timpului, soprana Virginia Zeani a încântat melomanii din întreaga lume printr-o deosebită emoție pe care a transmis-o în nenumăratele sale apariții, însumând sute de seri memorabile. A cântat pe cele mai mari scene ale lumii, repertoriul său cuprinzând la un moment dat 71 de roluri. Se spune că trecea cu mare ușurință de la o partitură de coloratură la roluri lirice sau dramatice și că ea, Virginia Zeani, era întruchiparea ideală a Violettei Valery.

...creatorul Constantin Bobescu - un nume ce a contribuit la perpetuarea tradiției muzicale a unei dinastii unice în peisajul autohton, prin longevitatea și mulțimea muzicienilor ei.

Reprezintă doar o mică parte din tezaurul nostru! Veți afla mai multe pe 1 decembrie, între orele 10.00 și 15.25, în cele două ediții ale emisiunii-maraton "România valorilor muzicale" realizate de Liviu Pețu și Monica Cengher.

La mulți ani, România!

Liviu Pețu