Riccardo Chailly dirijează Orchestra 'La Scala' din Milano
Dirijorul Riccardo Chailly s-a născut la 20 februarie 1953 chiar la Milano, unde se va afla joi 26 septembrie, cand va prezenta pe impunătoarea scenă de la "Teatro alla Scala", două simfonii din epoci diferite dar amândouă cu numarul 4, autorii sunt Ludwig van Beethoven și Gustav Mahler.
La 20 de ani Riccardo Chailly era deja asistentul lui Claudio Abbado la Scala, parcursul său ulterior fiind unul dintre cele mai interesante. În 1988 a devenit dirijor permanent la Concertgebouw din Amsterdam, primul șef non-olandez din istoria acestei instituții, schimbând astfel tradiția de mai bine de un secol. Aici el a realizat integrala simfoniilor de Bruckner și Mahler iar pe lângă acestea, a lărgit foarte mult repertoriul orchestrei, îmbogățindu-l și cu creații contemporane. În paralel Riccardo Chailly a fost Director al Teatrului Muzical din Bologna, a dirijat Orchestra Giuseppe Verdi din Milano și a apărut ca dirijor invitat la pupitrul celor mai mari orchestre ale lumii. Își leagă numele și de Opera din Leipzig unde a fost director mai mulți ani, pana în 2009 dar și de Orchestra Gewandhaus unde a rămas până în 2016.
Veți putea asculta în interpretarea lui Riccardo Chailly, aflat la pupitrul Orchestrei "La Scala" din Milano, Simfonia a IV-a op. 60 în Si bemol major de Ludwig van Beethoven, compusă în 1806, o lucrare pe care faimosul compozitor i-a dedicat-o contelui Franz von Oppersdorff pe care l-a cunoscut întâmplător la reședința de vară a protectorului său, prințul Lichnowsky.
Von Oppersdorff a ascultat aici Simfonia a-2-a a lui Beethoven și i-a placut atât de mult încât i-a oferit o sumă uriașa de bani ca să-i compună lui, încă o lucrare de acest gen. Beethoven s-a conformat folosind același ton luminos, același caracter plin de bucurie pe care l-a abordat și în cea de-a doua simfonie a sa. Iar pe partitură, a notat cu mâna sa: "Nobilului conte silezian Franz von Oppersdorff."
Concertul Orchestrei "La Scala" din Milano pe care îl veți putea urmări joi 26 septembrie de la ora 21,00 la Radio România Muzical va fi completat de Simfonia a-4-a în Sol major de Gustav Mahler, o creație în patru părți, la care autorul a lucrat timp de un an, din 1899 până în 1900, este o muzica deosebit de liricp dar în același timp cu un caracter clasic, nu are nimic din dramatismul simfoniilor care i-au urmat.