Recitalurile Concursului Internațional 'George Enescu' - ediția 2020-2021
Două etape desfășurate on-line și alte două etape hibrid la care publicul a putut participa atât live, cât și on-line. Astfel, s-a desfășurat Concursul Internațional "George Enescu" - ediția 2020-2021. Mesajul a fost "Salvează frumusețea în viață" - o provocare lansată muzicienilor și artiștilor de pretutindeni. În contextul pandemiei, concursul și-a propus să arate că avem cu toții puterea să ne reinventăm, pentru a alege în egală măsură viața și frumusețea. "Muzica pornește de la inimă și se adresează inimilor", spunea George Enescu, iar muzicienii acestei ediții, în ciuda tuturor restricțiilor, au ajuns la inimile publicului: ale ascultătorilor online și ale celor care s-au aflat sub cupola Ateneului Român. În perioada 12-23 mai, Concursul Internațional "George Enescu" - ediția 2020-2021 a continuat cu semifinale și recitalurile muzicienilor invitați. Marcel Johannes Kits - câștigătorul din 2018 al Concursului Internațional "George Enescu", secțiunea violoncel - a înscris cel de-al treilea recital sub cupola Ateneului Român. În 14 mai, violoncelistul estonian Marcel Johannes Kits a fost secondat de conaționalul său - pianistul Sten Heinoja.
Marcel Johannes Kits este unul dintre cei mai promițători tineri violonceliști din Estonia, câștigător al premiului I la Concursul Johannes Brahms din Austria în 2016 și la Concursul Internațional "George Enescu" din România, în 2018. În această stagiune, are concerte programate alături de Orchestra de Cameră din München, Orchestra de Cameră din Novosibirsk, Orchestra de Cameră din Tallinn și Orchestra Națională Simfonică din Estonia. Este susținut de Deutsche Stiftung Musikleben și de Asociația Muzicienilor Profesioniști din Estonia, care i-a acordat, în 2019, premiul "Muzicianul anului". Sub egida Deutsche Stiftung Musikleben, Marcel Johannes Kits a realizat în perioada 2016 - 2018 mai multe sesiuni de înregistrări la sala Pierre Boulez din Berlin și la Laeiszhalle și Elbphilharmonie din Hamburg. Marcel Johannes Kits cântă la un violoncel italian realizat de Francesco Ruggeri la Cremona, în 1674, cu un arcuș Victor Fétique, ambele puse la dispoziție cu generozitate de Deutsche Stiftung Musikleben.
La rândul său, pianistul Sten Heinoja este un muzician apreciat, cu un palmares important. Sten Heinoja a studiat în țara natală și la Royal College of Music din Londra. În capitala Marii Britanii, pianistul estonian a concertat deja la sala Wigmore și sala Elgar de la Royal Albert Hall. Pe lângă participarea la competiții, Sten Heinoja susține în mod regulat concerte în țara natală și peste hotare. În ultimii ani, a colaborat cu Florida Lakes Symphony Orchestra din Statele Unite ale Americii, cu care a interpretat concertele pentru pian ale lui Edvard Grieg și Sergei Rachmaninov.
Muzicieni cu circuit internațional, violoncelistul Marcel Johannes Kits și pianistul Sten Heinoja nu-și uită originile și includ în programele lor creații ale compozitorilor estonieni. S-a întâmplat și în 14 mai, anul acesta, când cei doi au interpretat sub cupola Ateneului Român, piesa compozitorului Erkki-Sven Tüür - Dedication. Alături de această piesă, trei sonate de Beethoven, Brahms și Poulenc și "Grand Tango" de Astor Piazzolla - au alcătuit un program atractiv pentru cei aflați în sală.
Joi 3 iunie, ora 19.00, la Concertele Radio România Muzical puteți asculta acest recital susținut de violoncelistul Marcel Johannes Kits și pianistul Sten Heinoja, în cadrul Concursului Internaținal George Enescu - ediția 2020-2021.