Poema română, de Ziua Regalității, la Allegro de weekend! - 10 mai 2015

Ziua de 10 mai are o semnificație triplă în istoria noastră. În 10 mai 1866, Carol I devine domnitor al României. 11 ani mai târziu, statul român își oficializa independența, iar pe 10 mai 1881 România devenea regat. Timp de 8 decenii, din 1867 și până în 1947, în 10 mai era sărbătorită Ziua României.

10 mai este în prezent Ziua Regalității, iar din programul Radio România Muzical nu putea lipsi Poema română a lui George Enescu, lucrarea de suflet a Majestății Sale Regelui Mihai I, pe care acesta obișnuia să o asculte cu familia sa în exil, așa cum declara Alteța Sa Regală Principesa Margareta.

Poema română, ce poartă numărul de op.1 în catalogul creațiilor enesciene, se încheie cu Imnul Regal al României. Acesta a fost compus de Eduard Hübsch în 1862, iar versurile au fost scrise de Vasile Alexandri în 1881.

Enescu avea 16 ani când a compus Poema română, în 1897, iar Regele Mihai urma să se nască 23 de ani mai târziu. Prima audiție, în 1898, la Paris, a fost un mare succes: "zeci de cronici, marea majoritate extrem de elogioase, autorul dobândind peste noapte o celebritate care uneori i-a adus și invidia celorlalți, nu doar satisfacții", așa cum notează Pascal Bentoiu în "Breviar enescian". Același autor descrie Poema română drept prima lucrare amplă românească ce a reușit să se impună într-unul dintre marile centre muzicale ale lumii.

În România, lucrarea a fost interpretată o lună mai târziu, pe 1 martie 1898, la pupitru aflându-se autorul. A fost prima apariție a lui George Enescu în calitate de dirijor, la 17 ani. Acel concert avea loc sub înaltul patronaj al Regelui Carol I, iar Poema română avea să devină un simbol pentru Casa Regală a României și, mai târziu, după reîntoarcearea în țară a Majestăților Lor, Regele Mihai I și Regina Ana, semnalul tuturor ceremoniilor oficiale.

Poema română este inclusă pe CD-ul "Muzica Regelui", apărut în 2011. Albumul cuprinde o listă de piese selectate de Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu ca dar pentru cei 90 de ani ai Regelui, înregistrările provenind din arhiva Radio România.

La lansarea oficială, Alteța Sa Regală Principele Radu declara că "Poema română a fost piesa muzicală care l-a însoțit toată viața pe Majestatea Sa. A fost un pansament pentru un suflet zbuciumat, aflat departe de țara în care s-a născut și a fost de asemenea un refugiu spiritual. De câte ori se mutau într-o casă nouă, înainte de a despacheta bagajele și mobila, Majestățile Lor scoteau discul de vinil, pick-up-ul și două scaune. Se așezau și ascultau Poema română, în liniștea casei goale. La fel făceau și când plecau dintr-o casă. Acest gest spune multe despre felul în care muzica și România au jucat un rol în viața Majestăților Lor."

Ascultați așadar duminică, 10 mai, în programul emisiunii Allegro de weekend (în jurul orei 9.00), Poema română de George Enescu!


Andreea Chiselev