PITTIȘ, Florian (4 octombrie 1943-5 august 2007)

Florian Pittiș (n. 4 octombrie 1943, București-d. 5 august 2007, București), actor al Teatrului Municipal Lucia Sturdza Bulandra, regizor, interpret și asiduu promotor al ”muzicii tinere”(rock&folk), ca traducător, cronicar și realizator de emisiuni radiofonice (cum ar fi celebrul ”Pittiș Show”, după 1990).

În 1965, debutează la Radio într-un serial după Panait Istrati, în regia lui Dan Puican. Pe Programul 3 prezintă, din 1973, alături de Camelia Stănescu, ”Clubul curioșilor”, iar după 1990, emisiunea ”Declarații de iubire”. Între 1998 și 2004, a fost directorul postului Radio România Tineret, care avea să se transforme, conform proiectului lui Florian Pittiș, în Radio3net, ce astăzi îi poartă numele.

S-a retras din teatru în plină glorie, hotărât să lumineze cu ființa-i incandescentă o altă lume a sunetelor, cea aparținând Radioului. A realizat sute de emisiuni de mare circulație (”Pittiș-Show” este una din ele), a condus cu tact redacția emisiunilor pentru tineret (faimosul Program III), asumându-și riscul trecerii on line a postului amintit. A luat parte la numeroase spectacole muzicale, avertizându-și fanii că < nu contează cât de lung ai părul, / important e cât și cum gândești>, păstrându-și imaginea neconformistă pe care și-o crease încă în timpul regimului comunist. A fost un simbol al generației sale și al celor ce au urmat” (Titus Vîjeu, prezentarea audiobookului Florian Pittiș, ”Moment poetic”, Editura Casa Radio, 2014; un proiect al Serviciului Patrimoniu Cultural și Arhive).

Vocea sa inconfundabilă este legată atât de memorabilele personaje de teatru radiofonic interpretate de-a lungul anilor, cât și de lecturi din lirica românească și universală, difuzate în emisiunile culturale ale Radioului public.


Florian Pittiș citește un fragment din Cugetările sărmanului Dionis de Mihai Eminescu. Înregistrare pe bandă magnetică, Fonoteca Radio România, 6/91326, difuzată în emisiunea „Eminesciana”, 24 februarie 1990, redactor: Liliana Ursu.



Florian Pittiș citește un fragment din Levantul de Mircea Cărtărescu. Înregistrare pe bandă magnetică, Fonoteca Radio România, 6/96841, difuzată în emisiunea „Odă limbii române”, 15 februarie 1991, redactor: Claudia Tița.