O nouă transmisiune directă de la Elbphilharmonie din Hamburg, duminică, 11 iunie

Dirijorul Herbert Blomstedt este un preferat al muzicienilor și publicului din Hamburg încă din anii 90, când activa ca dirijor șef al Orchestrei Radiodifuziunii Nord-Germane. La mai recentă apariție a sa la Hamburg, în ianuarie anul trecut, a amuzat publicul cu o șarmantă și glumeață introducere a concertului, urmată de o extraordinară interpretare a unor lucrări orchestrale din repertoriul scandinav.

Suedezul în vârstă de aproape 90 de ani se întoarce la începutul lunii iunie la Hamburg, având în mapa de partituri Simfonia a 5-a în Si bemol major de Anton Bruckner.

Entuziast și plin de viață, Blomstedt apare acum pentru prima dată pe scena noului spațiu cultural al orașului german, în program aflându-se una dintre lucrările sale favorite. Când a finalizat Simfonia a 5-a, în 1875, Bruckner însuși a numit-o "o capodoperă a contrapunctului". Partitura combină numeroase tehnici contrapunctice, alăturând spre exemplu o copleșitoare fugă dublă și un solemn coral în final. Pentru Wilhelm Furtwängler, unul dintre marii dirijori ai secolului 20, partea a 4-a a Simfoniei era cel mai impresionant final din întreaga istorie a muzicii.

Duminică, 11 iunie, de la ora 12.00, Simfonia a 5-a de Anton Brucker în transmisiune directă de la Elbphilharmonie, cu Herbert Blomstedt și Orchestra Elbphilharmonie a Radiodifuziunii Nord-Germane.


Andreea Chiselev