Nopți de vară la Schönbrunn… la Concerte de 5 stele
Pentru ultimele săptămâni ale acestui an atât de dificil și de delicat, vă propunem o incursiune sonoră la… Viena, mai precis în Grădina Palatului Schönbrunn. Palatul, o fostă reședință imperială de vară, s-a remarcat prin stilul rococo, prezent la tot pasul, atât în cele 1441 de camere, dar și în minunatele sale grădini, cu sculpturi și fântâni arteziene, unele în stil francez, altele în stil englez. Adesea, s-a afirmat că această reședință poate rivaliza cu celebrul Versailles.
Din 1960, Palatul Schönbrunn și grădinile sale, au devenit unul dintre importantele monumente culturale ale Austriei și ca atare un reper pentru orice vizitator al Vienei.
În 1996, au fost înscrise pe Lista patrimoniului mondial UNESCO, ca un ansamblu baroc remarcabil și exemplu de sinteză a artelor (Gesamtkunstwerk).
În 2003, Palatul a fost selectat ca motiv principal al unei monede de mare valoare numismatică: moneda austriacă de argint de 10 euro.
În timp, PalatulSchönbrunn și mai ales grădinile sale, au devenit cadre perfecte pentru desfășurarea unor importante evenimente artistice. Adesea, aici, au fost turnate secvențe din diverse filme și mai ales s-au organizat concerte clasice în care un loc aparte l-a ocupat atât creația semnată de Wolfgang Amadeus Mozart dar și cea a contemporanilor săi.
Din 2004, acest mirific loc a fost ales pentru desfășurarea anuală a Concertului "Noapte de vară la Palatul Schönbrunn", un eveniment în aer liber care a fost imediat îndrăgit de publicul din întreaga lume.
La acest eveniment deosebit ca partener permanent s-a evidențiat Orchestra Filarmonică din Viena, care, astfel, a demonstrat că, arta adevărată și profesionalismul se pot întâlni, atât în celebra sală Musikverein din Viena, cât și în aer liber, în impresionanta grădină a Palatului Schönbrunn.
Din seria concertelor "Noapte de vară la Palatul Schönbrunn", pentru ultimele săptămâni ale acestui an, v-am pregătit câteva reîntâlniri cu:
- pianistul Yefim Bronfman și dirijorul Franz Welser-Möst, în concertul din 2010;
- violonistul Benjamin Schmid și dirijorul Valery Gergiev, în concertul din 2011, care a însemnat și un eveniment de solidaritate, de strângere de fonduri pentru sprijinirea victimelor cutremurului din Tōhoku, Japonia;
- dirijorul Gustavo Dudamel , în concertul din 2012, când spectatorii au urmărit și evoluția Baletului Operei de Stat din Viena;
- tenorul Michael Schade și dirijorul Lorin Maazel, în concertul din 2013 când au fost sărbătoriți Giuseppe Verdi și Richard Wagner;
- pianistul Lang Lang și dirijorul Chritoph Eschenbach, în concertul din 2014;
- pianistul Rudolf Buchbinder și dirijorul Zubin Mehta, în concertul din 2015;
- pianistele Katia și Marielle Labèque și dirijorul Semyon Bychkov, în concertul din 2016;
- soprana Renée Fleming și dirijorul Christoph Eschenbach, în concertul din 2017;
- soprana Anna Netrebko și dirijorul Valery Gergiev, în concertul din 2018;
- pianista Yuja Wang și dirijorul Gustavo Dudamel , în concertul din 2019;
- tenorul Jonas Kaufmann și dirijorul Valery Gergiev, în concertul din 2020, care a avut ca temă "Iubirea".
Așadar, vă invităm să vă bucurați de aceste spectacole de mare ținută, oferite, prin intermediul Uniunii Europene de Radio, ca daruri sonore de Crăciun. Cadouri muzicale pe care le veți primi doar ascultând emisiunea "Concerte de 5 stele", de luni până vineri, de la ora 15.30, cu Ana Voinescu și Laura Ana Mânzat.
Audiție plăcută!