Muzică pe apă - Festivalul de la Bregenz
În 1946, la un an de la terminarea marelui război, a avut loc prima săptămână de Festival la Bregenz, un oraș în care, la vremea respectivă, nu exista nici măcar un teatru. Spectacolul inaugural a fost montat pe două barje amarate pe Lacul Constanța (Bodensee, Constance) - una dintre ele purta structurile scenice pentru opera timpurie a lui Mozart "Bastien și Bastienne", cea de a doua - orchestra. Ideea a părut excentrică, însă s-a dovedit a fi de mare succes, spectatori din Austria, Germania, Elveția și Franța transformând evenimentul într-unul de anvergură internațională încă de la prima sa ediție. În afara atracției oferite de locul în sine (lacul este situat pe teritoriul a trei țări: Austria, Germania și Elveția), la longevitatea și evoluția festivalului a mai contribuit un element vital pentru un eveniment muzical: Orchestra Simfonică din Viena, prezentă în fiecare an aici.
Radio România Muzical preia în direct prin intermediul Uniunii Europene de Radio unul dintre spectacolele de la Bregenz: "Moise în Egipt", opera lui Gioachino Rossini. Alegând un subiect din Vechiul Testament, compozitorul a reușit să treacă peste interdicția de a pune în scenă opere în perioada Postului Paștelui. Mosè in Egitto conține toate ingredientele unei grand opera, în mare parte datorită poveștii de dragoste dintre o tânără evreică și moștenitorul tronului Egiptului. Cel mai cunoscut fragment din operă rămâne, în zilele noastre, rugăciunea isrealiților aflați în captivitate.
Creația rossiniană este rar pusă în scenă (printre cele mai recente montări se numără cea din 2011, de la Festivalul de la Pesaro, în regia lui Graham Vick, și cea din anul 2014, de la Opera Națională Galeză, regizată de David Pountney), iar organizatorii de la Bregenz i-au încredințat-o tinerei regizoare olandeze Lotte de Beer. Ea a făcut echipă pentru acest proiect cu grupul de teatru Hotel Modern, care evocă propria realitate cu ajutorul obiectelor filmate și al păpușilor miniaturale.
Partitura lui Rossini va fi dirijată de Enrique Mazzola, un italian născut în Spania, iar din distribuție fac parte:
Bas-baritonul Andrew Foster-Williams - Faraonul
Soprana Mandy Frederich - Amaltea
Tenorul Sunnyboy Dladla - Osiride
Soprana Clarissa Costanzo - Elcia
Tenorul Taylan Reinhard - Mambre
Basul Goran Juriæ - Moise
Tenorul Matteo Macchioni - Aronne
Mezzo-soprana Dara Savinova - Amenofi.
Participă Orchestra Simfonică din Viena și Corul Filarmonicii din Praga.
Spectacolul poate fi ascultat în transmisiune directă joi, 20 iulie 2017, de la ora 20.30.