EVENIMENTE

Marcel Mihalovici și Monique Haas: "George Enescu așa cum l-am cunoscut" (1981)

Mihalovici și Monique Haas la Cannes (1941). Foto: François Fontenoy

George Enescu (n. 19 august 1881, Liveni-Vârnav, Botoșani - d. 4 mai 1955, Paris) - compozitor, violonist, pedagog, pianist și dirijor român.

În definirea biografiei și operei enesciene, documentele comunicate și punctele de vedere ale lui Marcel Mihalovici au fost elocvente. Referindu-se la sensul uman al apropierii dintre Marcel Mihalovici și George Enescu, la afinitățile morale care i-a legat pe acești intelectuali din generații diferite, Valeriu Râpeanu apreciază că prietenia dintre cei doi muzicieni a avut ca punct de plecare "ca în orice act care pornește de la George Enescu, atât o intuiție profesională, ce a dus la detectarea timpurie a unei valori dar și o atitudine morală".

Marcel Mihalovici rememorează cu emoție momentul în care l-a văzut în fața casei sale, de lângă Hala Traian, pe marele Enescu, care avea un cuvânt hotărâtor în parcursul talentelor; era 1919 și în același an, Mihalovici primise Mențiunea a II-a a Premiului Enescu. Enescu va determina familia tânărului violonist să-l trimită la Paris pentru a-și desăvârși studiile și tot el, peste 35 de ani, în 1954, îi va încredința misiunea de a-i scrie semnele dinamice în manuscrisul Simfoniei de cameră.

Realizatorul emisiunii, Valeriu Râpeanu, a vrut să afle dacă prietenia dintre George Enescu și Mihalovici s-a clădit pe structura unui profil muzical sau a reprezentat mult mai mult decât atât, intrând în categoria comuniunilor spirituale. Răspunsul îl puteți afla ascultând interviul realizat de Valeriu Râpeanu cu Marcel Mihalovici, realizat în anul 1981. Emisiunea cu tiltul "George Enescu așa cum l-am cunoscut" a fost inclusă în Fonoteca de Aur (AUR 1511).

La sfârșitul lui martie 1981, Monique Haas a cântat în Studioul Radiodifuziunii Sonata nr. 1 în Fa diez minor de George Enescu. Înaintea uneia dintre repetiții, realizatoarea Despina Petecel a realizat un interviu cu pianista, despre pedagogul Enescu: "Am lucrat notă cu notă, cu maestrul, la Londra, în hotelul High Park, pe un vechi pian". Înregistrare din Fonoteca de Aur Radio România (AUR 1504), difuzată în 11 septembrie 1981.

Marcel Mihalovici (22 octombrie 1898-12 august 1985) - compozitor francez originar din România. A început studiul viorii la vârsta de nouă ani cu Franz Fischer, iar la unsprezece ani și-a arătat înclinația către compoziție. A urmat cursuri cu Dimitrie Cuclin și Robert Cremer. La îndemnul lui George Enescu a continuat studiile la Paris. A fost membru fondator al Societății compozitorilor români din București, al École de Paris, și al Societății de muzică contemporană Triton din Paris (1932. A fost căsătorit cu pianista franceză Monique Haas; a fost prieten apropiat al lui Samuel Beckett, pe ale cărui versuri a compus.

Monique Haas (20 octombrie 1909 - 9 iunie 1987) a fost o pianistă franceză, căsătorită cu compozitorul Marcel Mihalovici. A studiat la Conservatoire de Paris cu Joseph Morpain și Lazare Lévy, luând un Premier Prix în 1927. A continuat să studieze cu Rudolf Serkin și Robert Casadesus.

Foto: Mihalovici și Monique Haas la Cannes in 1941. Fotograf: François Fontenoy