Manuel de Falla - compozitorul săptămânii la Radio România Muzical
Fiu al unui comerciant înstărit, pasionat de opera italiană, Manuel de Falla s-a născut pe 23 noiembrie 1876 la Cadiz și a luat contact încă de copil cu genul liric. Familia s-a mutat ulterior la Madrid, iar tânărul muzician, care se remarcase deja ca pianist, și-a putut extinde cunoștințele în domeniul teatrului muzical. Primele compoziții în acest gen au fost tradiționale zarzuele și sainete spaniole.
În primii ani ai secolului 20, întâlnirea cu muzicologul și compozitorul spaniol Felipe Pedrell a avut o puternică influență asupra lui de Falla. Pedrell pleda pentru întoarcerea compozitorilor compatrioți la tradiție, prin studiul marilor polifoniști și al creației folclorice, iar ideile sale au fost adoptate de Manuel de Falla.
În 1907, compozitorul s-a mutat la Paris, revenind în țara natală în 1914, odată cu izbucnirea primului război mondial. Puternic influențat de cântul tradițional andaluz cante jondo (stil vocal de flamenco), a locuit în Granada între 1921 și 1939, avându-l aici prieten pe poetul Federico Garcia Lorca. A avut o atitudine neutră în timpul războiului civil din 1936, iar trei ani mai târziu s-a mutat în Argentina, unde a continuat să lucreze la cea mai ambițioasă creație a sa - Atlántida, o lucrare scenică ce a rămas neterminată.
Manuel de Falla s-a stins din viață pe 14 noiembrie 1946, în Argentina. Marcăm cei 70 de ani care au trecut de la dispariția compozitorului spaniol la Arpeggio, din 14 până în 18 noiembrie, când Manuel de Falla este Interpretul zilei la Radio România Muzical. De luni până vineri, cu începere la 11.15, veți asculta, spre exemplu, selecțiuni din cele două foarte cunoscute partituri de muzică de balet - "Amorul vrăjitor" și "Tricornul", lucrarea pentru pian și orchestră "Nopți în grădinile Spaniei", cele Șapte cântece populare spaniole, selecțiuni din opera "Viața scurtă" și nu numai.