LIVE. Violonistul Emmanuel Tjeknavorian concertează la Madrid, vineri 26 februarie, ora 21.00


Cunoscut publicului nostru prin evoluțiile de la Ateneul Român din 2018, când a concertat alături de Orchestra Filarmonicii "George Enescu" dirijată de Horia Andrescu și a oferit un recital cu pianista Cătălina Butcaru, după care ȋn 2019 a fost invitat al Festivalului Internațional "George Enescu"pentru un recital Mozart susținut ȋmpreună cu Rolando Villazón și Maximilian Kromer, Emmanuel Tjeknavorian este unul dintre cei mai valoroși tineri interpreți ai momentului.

Cu toate că anul 2020 a ȋnsemnat diluarea dureroasă a activității concertistice pe tot mapamondul, Emmanuel Tjeknavorian a debutat cu London Philharmonia Orchestra, a fost solistul Filarmonicii din Stuttgart, de asemenea a evoluat cu Orchestra Radio din Köln dirijată de Cristian Măcelaru, cu Orchestra Radio din Frankfurt și a oferit recitaluri ȋmpreună cu Rudolf Buchbinder și Daniel Müller-Schott. Concertele programate cu dirijorii Yuri Temirkanov și Christoph Eschenbach au fost anulate din rațiuni sanitare atât de binecunoscute.

Ȋnzestrat cu o muzicalitate profundă și o inteligență sclipitoare, tânărul de 26 de ani se bucură azi de notorietate și pentru că se numără printre câștigătorii unor importante concursuri internaționale precum "Fritz Kreisler" de la Viena (2014) și "Jean Sibelius" de la Helsinki (2015). La vârsta de 9 ani a obținut o bursă oferită de Fundația Vladimir Spivakov, iar la 16 ani a devenit elevul lui Gerhard Schulz (fost membru al Cvartetului Alban Berg) la Universitatea de Muzică de la Viena. Foarte importantă pentru formarea sa a fost familia, mama - pianistă și tatăl -renumit compozitor și dirijor de origine iraniano-armeană stabilit la Viena. De Loris Tjeknavorian vom asculta Concertul nr. 1 op.1 pentru vioară și orchestră, un opus străbătut de nostalgii, revolte și resemnari romantice cu iz evocator pentru trecutul armean și persan al autorului.

De la "Teatro Monumental" din Madrid vom asculta Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Spaniole și ȋn baletul Mama mea gâsca de Maurice Ravel, partitură ce evocă poveștile copilăriei ȋn culori și intensități ce trec capricios de la o stare la alta, ȋnsușiri ce-i oferă lui Pablo González, din 2019 dirijor șef al acestui ansamblu, o largă paletă expresivă din care nu lipsesc umorul fin, delicatețea, inocența, mirarea, bucuria…


Monica Cengher