LIVE: pianistul Igor Levit si dirijorul Robin Ticciati - Schumann, Brahms si Schutz
Brahms Perspectives - este genericul unui festival propus la Berlin de directorul muzical al Orchestrei Simfonice Germane în perioada 16 - 23 februarie.
Cele patru simfonii ale lui Johannes Brahms (puncte de mare interes în orice stagiune din întreaga lume) sunt alăturate pe parcursul acestui scurt festival unor creații aparținând unor muzicieni care au avut o importantă contribuție la definirea stilistică a compozitorului născut la Hamburg și adoptat la maturitate de viața culturală a Vienei: autori aproape contemporani (precum Robert Schumann , de exemplu) sau reprezentanți ai unor epoci mai vechi, care l-au influențat de Brahms în unele lucrări (astfelsunt considerați Johann Sebastian Bach sau chiar Heinrich Schutz) figurează în cele șase programe simfonice și camerale organizate la Berlin în această perioadă, alcătuite însă și din pagini ale unor compozitori ai generațiilor următoare, asupra cărora muzica marelui romantic și-a pus amprenta în maniere diferite.
Deutsche Symphonieorchester din Berlin concertează cu regularitate în celebra Sală a Filarmonicii din Berlin, unde simfoniile lui Beethoven și Brahms au beneficiat de versiuni legendare. Preocuparea tânărului director artistic al ansamblului (care a preluat acest post la începutul stagiunii trecute) este de a oferi și alte variante, căutând și alte fațete expresive ale partiturilor dar și explorarea unor posibile noi conexiuni. "Perspectivele se dezvoltă atunci când ești conștient de coordonatele istorice care au condus spre... Brahms și care apoi au emanat de la el!" Sunt cuvintele lui Robin Ticciati prin care argumentează opțiunile asupra acestor programe. In plus, el a declarat că dorește să testeze și diferite sonorități prin care scriitura simfonică a lui Brahms poate fi concretizată în sălile de concert de astăzi, de la ansamblurile mai restrânse de tipul celor existente la momentul premierei primei simfonii brahmsiene la orchestrele mai masive ale deceniilor următoare...
La Radio România Muzical puteți asculta duminică seară primul dintre simfonicele acestui ciclu sub semnătura dirijorală a lui Robin Ticciati, cu Simfonia I în do minor op.68, cea despre care Hans von Bullow a afirmat că ar fi putut fi - eventual - cea de a zecea imaginată de Beethoven. Acestei partituri care a răsunat pentru prima oară în noiembrie 1876 îi este alăturat singurul Concert pentru pian scris de Robert Schumann - mentor și prieten al lui Brahms, solist fiind un remarcabil artist al prezentului: Igor Levit. Afișul propune în deschidere un moment coral german în tălmăcirea ansamblului RIAS din Berlin: Psalmul 116 de Heinrich Schutz, muzicianul german de mare prestigiu născut cu un veac înaintea lui Johann Sebastian Bach.
O splendidă ofertă repertorială cuprinzând repere diferite ale componisticii germane - așa arată programul Scenei europene din 17 februarie, de la ora 21, transmis în direct duminică de la Sala Filarmonicii din Berlin!