LIVE: câștigătorul Concursul 'Reine Elisabeth' din 2016 în final de stagiune la Praga

Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Praga își încheie stagiunea de concerte luni 6 mai, cu un program preluat și de Uniunea Europeană de Radio și transmis în direct și de Radio România Muzical, de la celebra sala Rudolfinum din capitala Cehiei. Moment festiv ce precede deschiderea Festivalului muzical "Primăvara la Praga", programată duminică 12 mai.

Final de stagiune

Este prima stagiune în care colectivul simfonic l-a avut ca dirijor principal pe germanul Alexander Liebreich, o figură foarte activă în peisajul muzical al centrului și estului european actual: este directorul artistic al Festivalului Richard Strauss de la Garmisch-Partenkirchen (preluând și conducerea Societății Rochard Strauss de la Brigitte Fassbaender), este dirijor șef al Orchestrei Simfonice Naționale a Radiodifuziunii Poloneze - alături de care a semnat și interesante producții discografice și s-a ocupat și de un amplu festival în Katowice, etc. Laureat cu premiul "Kiril Kondrashin" în 1996, Alexander Liebreich (născut la Regensburg) a fost numit un deceniu mai târziu în fruntea Orchestrei de Cameră din Munchen, iar în biografia sa se menționează că a fost asistentul lui Colin Davis și al lui Roberto Abbado la Opera din Munchen, dar și al lui Claudio Abbado pentru producții ale Festivalului de la Salzburg, cu Filarmonica din Berlin sau cu Orchestra de tineret "Gustav Mahler".

Foarte dinamic pe diferite continente (activitatea sa în Coreea de Sud ca interpret, organizator și profesor este foarte elogiată), Alexander Liebreich a acordat multă atenție și repertoriului modern și contemporan din diferite spații culturale - atîât ca "titular" al ansamblurilor cât și ca invitat frecvent al multor colective simfonice de prestigiu, abordând cu dezinvoltură și genul spectacolului muzical.

Star pianistic - "artist in residence"

In actuala stagiune, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Praga l-a avut ca "artist in residence" pe tânărul Lukas Vondracek - câștigătorul ultimei ediții consacrate pianului a Concursului "Reine Elisabeth" de la Bruxelles. Cu o carieră lansată la 15 ani, sub bagheta lui Vladimir Ashkenazy, pianistul care are acum 32, are în palmares apariții elogiate și în cele două Americi, și în Europa și în Asia. Este genul de pianist care trăiește la intensitate mare expresivitatea partiturilor abordate, implicându-se cu fantezie și cu strălucitoare bravură pianistică în tălmăcirea muzicilor din epoci diferite. Vă mărturisesc că m-a impresionat sclipitoarea versiune a piesei contemporane special comendate pentru finala cu orchestra a competiției din capitala Belgiei dar și finețea, dezinvoltura, acuratețea, lirismul și frumusețea sunetului demonstrate mai 2016 ca solist al Concertului nr.3 de Rahmaninov: cu toate emoțiile concursului, s-a auzit ... "disc" (dar vibrant și firesc) ridicând în picioare întreaga sală!

Argumente în plus să nu ratăm întâlnirea "on air" sau "on line" cu aceast tânăr muzician în primul dintre cele două Concerte pentru pian de Johannes Brahms, pe care îl va oferi în prima parte a concertului de final de stagiune al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Praga, sub bagheta lui Alexander Liebreich; cea de a doua parte este rezervată unui opus destul de rar auzit la noi: Simfonia "Mathis der Mahler" de Paul Hindemith, o ...poveste orchestrală care a devenit mai târziu și operă în viziunea aceluiaș compozitor german.

LIVE luni 6 mai, la ora 20,30 - sub semnul evenimentului (din multe puncte de vedere) la Scena europeană !

Anca Ioana Andriescu