La mulți ani, Ileana Cotrubaș!
Mulți și glorioși au fost artiștii lirici români care au traversat, în plină maturitate, pragul anilor 1970, reușind să aducă în prim-plan meritele Școlii românești de Canto.
Mulți, glorioși... dintre care, numai câțiva au rămas, însă, cu adevărat în istoria teatrului liric mondial, așa cum a rămas cea căreia Seara de operă îi va dedica, Sâmbătă, o ediție specială în preziua aniversării vârstei de 85 de ani: soprana ILEANA COTRUBAȘ.
Născută la data de 9 iunie 1939 în orașul Galați și absolventă în anul 1963 a Conservatorului bucureștean, Ileana Cotrubaș a debutat pe scena lirică, la București, într-unul dintre spectacolele ediției a III-a a Festivalului Internațional "George Enescu" (8 septembrie 1964) - interpretând rolul Yniold din opera "Pelleas et Melisande" de Debussy - în așa fel încât debutul i-a fost imediat remarcat. Talentul se afirmă de îndată; chiar și în rolurile aparent "mici" - avea să scrie atunci, un critic cu experiență, Alfred Hoffman; pentru ca, anul următor, după ce o vede la Operă în rolul Oscar (tot un rol mic!) din spectacolul "Bal mascat", muzicologul George Bălan să dea verdictul: Ileana Cotrubaș ne-a provocat o încântare pe care o deosebim doar la talentele mari.
Era firesc, prin urmare, ca un asemenea "material" să-și găsească rampa, rapid, și la București, dar și în lumea largă. Cu atât mai mult cu cât recunoașterea valorii a venit și sub forma unor premii obținute de tânăra soprană la competițiii importante, precum: Concursurile Internaționale de Canto de la Hertogenbosch (unde cîștigă PremiulI cu Medalie de Aur, la Secțiunea Lied) și Munchen (unde devine marea câștigătoare). Astfel încât, în 1965, toată presa olandeză consemna, cu fraze de laudă, succesul tinerei din România - care dovedise o deosebită măiestrie în intrepretarea liedului; iar în 1966, presa germană declara - sub semnătura unui cronicar al Revistei "Kultur und Kritik"- La Cotrubaș se simte deja fluidul unei mari personalități artistice...
Dar, nu aici vom rememora - pe de-a-ntregul - parcursul și realizările acestei exepționale artiste; și nici acum. Ci, Sâmbătă, de la ora 19.00, într-o emisiune aniversară în care - pe lângă continuarea acestei biografii, vor împărtăși amănuntele întâlnirii lor cu Ileana Cotrubaș: soprana rusă Elena Tsallagova, mezzosoprana Roxana Constantinescu, tenorul Alexandru Badea și criticul muzical Costin Popa. O emisiune - ritmând, ca de obicei, cuvântul cu muzica, și datele concrete ale unei cariere de excepție cu inefabilul sentimental...